Τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2019, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) θα πραγματοποιήσει στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ) Σεμινάριο & Εκδήλωση για τη Δωρεά Οργάνων και τις Μεταμοσχεύσεις, με την υποστήριξη του ΩΚΚ και του Ιδρύματος Ωνάση.

Η διοργάνωση απευθύνεται και σε ειδικό αλλά και σε ευρύ κοινό, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Eudonorgan,  η οποία στόχο έχει την επικοινωνία θεμάτων που αφορούν στην ανάπτυξη της Δωρεάς Οργάνων με αποδέκτες φορείς χάραξης πολιτικής στον χώρο των Μεταμοσχεύσεων.

Το Σεμινάριο με τίτλο Stake holders training event, αφορά στο κοινό που δραστηριοποιείται στον χώρο της Δωρεάς Οργάνων & των Μεταμοσχεύσεων (ιατροί, νοσηλευτές, δημοσιογράφοι, σύλλογοι ασθενών κλπ.)  και δεν θα έχει αποκλειστικά κλινικό χαρακτήρα, αλλά θα αναπτυχθεί θεματολογία ευρύτερου ενδιαφέροντος γύρω από τη Δωρεά & τις Μεταμοσχεύσεις Οργάνων στον ελληνικό αλλά και τον ευρωπαϊκό χώρο.  Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΩΚΚ στον 7ο όροφο (8.15 – 14.00) και θα τηρηθεί σειρά χρονικής προτεραιότητας κατά την προ-εγγραφή, μέσω της πλατφόρμας  http://elearning.eudonorgan.eu/login.

Η Εκδήλωση με τίτλο Social Awareness Event), με τίτλο «Γέφυρες & Πρεσβευτές Ζωής: Εμπειρίες ανθρώπων που συνέβαλαν, έδωσαν και πήραν ζωή μέσα από τη Δωρεά Οργάνων & Ιστών», θα έχει κυρίως κοινωνικό χαρακτήρα και θα πραγματοποιηθεί στο αίθριο στο ισόγειο του ΩΚΚ στις 14.00. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη, χωρίς προεγγραφή.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Γιώργος Καλαμίτσης, θα πραγματοποιήσει εισήγηση κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου με θέμα “Διεκδίκηση δικαιωμάτων των ασθενών:  τάση ή προαπαιτούμενο σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον υγείας; “

Όπως σε κάθε χώρα που διοργανώθηκε το Eudonorgan, μετά το τέλος των ομιλιών θα πραγματοποιηθεί συμβολική ενέργεια προς τιμήν των δοτών οργάνων στο προαύλιο του Ω.Κ.Κ., όπου θα ανεγερθεί και το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο. Όλοι οι συμμετέχοντες της εκδήλωσης θα κληθούν να παραλάβουν 200 βιοδιασπώμενα μπαλόνια, με τα μικρά ονόματα των πρόσφατων 200 δοτών οργάνων, γραμμένα συμβολικά πάνω σε κάρτες δωρητή. Τα μπαλόνια θα απελευθερωθούν ταυτόχρονα για να μεταφέρουν το μήνυμα της αξίας της Δωρεάς Οργάνων.

Η παρουσία όλων είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς θα ενισχύσει τους σκοπούς τόσο του Σεμιναρίου, όσο και της Εκδήλωσης, που αφορούν την έμπρακτη προώθηση της Δωρεάς Οργάνων και των Μεταμοσχεύσεων.