Ο οργανισμός «Medicines Patent Pool» υπέγραψε άδεια με την φαρμακευτική εταιρεία AbbVie για τη διεύρυνση της πρόσβασης των ασθενών σε βασική θεραπεία για την ηπατίτιδα C με ονομασία: glecaprevir/pibrentasvir, σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, ο «Medicines Patent Pool» (MPP) ανακοίνωσε σήμερα 12/11/2018 την επίσημη συμφωνία με την AbbVie για την διάθεση του θεραπευτικού σχήματος glecaprevir/pibrentasvir (G/P) χωρίς υποχρέωση καταβολής δικαιωμάτων «εκμετάλευσης» (royalty free) – ένα φάρμακο που προτείνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π. Ο. Υ.) για τη θεραπεία ενηλίκων που ζουν με χρόνια ηπατίτιδα C.

Η άδεια θα επιτρέψει σε εγκεκριμένους κατασκευαστές γενόσημων φαρμάκων να παρασκευάζουν και να πωλούν φάρμακα που περιέχουν τις προαναφερθείσες ουσίες, σε 99 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, σε προσιτές τιμές επιτρέποντας έτσι την πρόσβαση και την κλιμάκωση της λήψης θεραπείας με αποτελεσματικά πανγονοτυπικά  φάρμακα. Η συμφωνία ανακοινώθηκε στο συνέδριο του οργανισμού American Association for the Study of Liver Diseases (AASLD) 2018 στο Σαν Φρανσίσκο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, 71 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με χρόνια ηπατίτιδα C, ενώ σημαντικός αριθμός από αυτούς διαμένουν σε χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος. Μέχρι το τέλος του 2015, μόνο το 20% του συγκεκριμένου πληθυσμού είχε διαγνωσθεί, ενώ εξ’ αυτών μόλις το 7% είχε λάβει θεραπεία. Τον Φεβρουάριο του 2017, ο οργανισμός MPP δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή του σχετικά με τα φάρμακα προτεραιότητας για τη χορήγηση σχετικών αδειών. Λόγω του ευνοϊκού κλινικού προφίλ και της υψηλής δυναμικής σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, οι ουσίες G / P καταγράφηκαν ως βασική θεραπεία προτεραιότητας.

Σημειώνεται ότι, το φάρμακο G/P είναι ένα συνδυαστικό πανγονοτυπικό σχήμα, λαμβάνεται από το στόμα μία φορά ημερησίως και εγκρίθηκε το 2017. Το ποσοστό ίασης που επιτυγχάνει (SVR12) ανέρχεται στο 98% σε μη κιρρωτικούς ασθενείς που δεν είχαν λάβει θεραπεία στο παρελθόν και για τους έξι γονότυπους του ιού. Συνιστάται από τον Π. Ο. Υ. ως θεραπεία πρώτης γραμμής οκτώ εβδομάδων σε μη κιρρωτικούς ασθενείς που δεν είχαν λάβει άλλου είδους θεραπεία. Στους ασθενείς που δεν έχουν λάβει θεραπεία στο παρελθόν και έχουν καλώς αντιρροπούμενη κίρρωση του ήπατος, προτείνεται θεραπεία διάρκειας 12 εβδομάδων.

Περαιτέρω, το θεραπευτικό σχήμα ενδείκνυται και για χρήση σε ασθενείς με ηπατίτιδα C που έχουν οποιοδήποτε βαθμό νεφρικής ανεπάρκειας, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Συνολικά, περίπου το 5% – 10% των ανθρώπων που ζουν με χρόνια ηπατίτιδα C εκτιμάται ότι έχει νεφρική νόσο, καθώς και ότι η συγκεκριμένη θεραπεία θα είναι πολύ χρήσιμη για αυτούς.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, 95 χώρες και 4 περιοχές περιλαμβάνονται στην άδεια MPP / AbbVie για διάθεση γενόσημου του θεραπευτικού σχήματος G / P.

Τη συμφωνία χαιρετίζουν εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, των οργανισμών Unitaid και World Hepatitis Alliance, καθώς και η κυβέρνηση του Πακιστάν.

Το Δελτίο Τύπου που δημοσίευσε ο οργανισμός «Medicines Patent Pool» μπορείτε να βρείτε εδώ.