Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» ιδρύθηκε και δραστηριοποιείται από το 2012 και είναι ο πρώτος σύλλογος ασθενών με νόσους του ήπατος. Μέσα από την εμπειρία μας ως ασθενείς παρέχουμε υποστήριξη στους ανθρώπους που ζουν με ιογενείς Ηπατίτιδες Β και C ή άλλα νοσήματα του ήπατος, καθώς και τεκμηριωμένη πληροφόρηση σε θέματα ηπατιτίδων.

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

Η αποστολή μας

Το όραμα του συλλόγου ασθενών ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» είναι να μπορούν όλοι οι ασθενείς με νόσους του ήπατος να διαγιγνώσκονται έγκαιρα, να αντιμετωπίζονται με σεβασμό, και να έχουν ίση πρόσβαση στο καλύτερο επίπεδο της ιατρικής περίθαλψης – ανεξάρτητα από την προέλευση τους, τον τρόπο ζωής που κάνουν, και το είδος ή το στάδιο  της ηπατικής νόσου. Στόχος μας είναι “Ένας κόσμος χωρίς ηπατίτιδα”.

Οι στόχοι μας

Ως σύλλογος με επίκεντρο τον ασθενή και τις ανάγκες του δίνουμε ιδιαίτερη βάση σε συγκεκριμένους τομείς:

Ο Πρώτος μας βασικός στόχος περιλαμβάνει την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των χρονίως πασχόντων, ιδιαίτερα της απρόσκοπτης πρόσβασης τους σε διαγνωστικές εξετάσεις και φάρμακα, που τα τελευταία χρόνια συναντά σοβαρά εμπόδια. Εκπροσωπούμε και παράλληλα συνηγορούμε υπέρ των ασθενών όταν τέτοια θεμελιώδη δικαιώματα καταπατούνται, ασκώντας πίεση και σε πολιτικό επίπεδο όποτε κρίνεται αναγκαίο.

Δεύτερος βασικός μας στόχος και πυλώνας δράσης είναι η ευαισθητοποίηση στο ευρύ κοινό και σε επί μέρους κοινωνικούς φορείς και ομάδες για το αυξανόμενο πρόβλημα των ιογενών ηπατιτίδων, την πρόληψη και την αντιμετώπισή τους.

Τρίτος βασικός μας στόχος είναι να συμπεριλάβουμε στην ατζέντα μας την ψυχολογική στήριξη των ασθενών και  παράλληλα να αγωνιζόμαστε για την εξάλειψη του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού των ασθενών.

Κοινωνική δικτύωση

Ο Σύλλογος μας είναι μέλος και συνεργάζεται ενεργά με την ευρωπαϊκή ‘ομπρέλα’ Συλλόγου Ασθενών Ήπατος ELPA (European Liver Patient Association), την Παγκόσμια Οργάνωση Ασθενών Ήπατος World Hepatitis Alliance ενώ παράλληλα είναι μέλος  του Ευρωασιατικού Δικτύου Μείωσης της Βλάβης Eurasian Harm Reduction Network και του Νοτιοανατολικού Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτικής των Ναρκωτικών Drug Policy Network South East Europe.