Ζώντας με μια Ασθένεια

Στο γραφείο του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέα» – από το 2015 έως το 2016 –  πραγματοποιήθηκαν ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης και ενημέρωσης, για ανθρώπους που ζουν με νόσους του ήπατος, σε μηνιαία βάση. Η υπηρεσία αυτή αφορούσε στα μέλη του «Προμηθέα», ήταν δωρεάν και είχε σκοπό να καλύψει ανάγκες που αναδύονται καθημερινά όπως τις αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με νόσους του ήπατος.

Η ψυχολογική στήριξη μπορεί να πάρει διάφορες μορφές. Μία μορφή είναι η στήριξη σε ομαδικό επίπεδο, και σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς ασθενών με ηπατίτιδες οι ομάδες υποστήριξης θεωρούνται ως την πλέον ενδεδειγμένη μέθοδο για τη μείωση των ψυχολογικών επιπτώσεων της ασθένειας, τη διαχείριση των ανεπιθύμητων ενεργειών των φαρμάκων και  τη συμμόρφωση στη θεραπεία. Σε τέτοιου είδους ομάδες υποστήριξης συμμετέχουν άτομα με κοινές εμπειρίες και προβλήματα, που έχουν τη διάθεση να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με άλλους, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους γύρω από την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων που επιφέρει η νόσος, να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις ανησυχίες τους, και να βρουν νέους τρόπους προσαρμογής στις όποιες αλλαγές έχει επιφέρει η ηπατίτιδα στην επαγγελματική, προσωπική, οικογενειακή και τέλος κοινωνική ζωή σε ενα μη επικριτικό, ασφαλές περιβάλλον.

Οι ομάδες αυτές αποτέλεσαν ένα κύκλο βιωματικών συναντήσεων με στόχο την υποστήριξη ασθενών με χρόνιες παθήσεις, την συναισθηματική ενδυνάμωση, την αυτό-αποδοχή, την σύμπλευση με την θεραπεία, την ενίσχυση του δικτύου υποστήριξης μας, όπως είναι η οικογένεια και οι φίλοι, με απώτερο σκοπό την προσωπική ανάπτυξη και αυτοστήριξή μας σε αυτό το ταξίδι που διανύει ο καθένας μας.

Το συντονισμό της ομάδας ανέλαβε ψυχολόγος που συνεργάζεται με το Σύλλογο, ενώ στις συναντήσεις συχνά συμμετείχε γιατρός ηπατολόγος με σκοπό να απαντηθούν τυχόν απορίες στους συμμετέχοντες.