Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» σε συνεργασία με ομάδα εργασίας υπό την επιστημονική ευθύνη των κκ Γιώργο Καλαμίτση, Πρόεδρο «Προμηθέα», Μινέρβα Μελπομένη Μαλλιώρη, Καθηγήτρια Ψυχιατρικής, Α’ Ψυχιατρική κλινική ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο και Βάνα Σύψα, Επ. Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Εργ. Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και με την ευγενική υποστήριξη του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής και Αργοσαρωνικού, πραγματοποίησε μελέτη ε αντικείμενο την ανθρωπογεωγραφία των χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών στο κέντρο της Αθήνας.

Σκοπός ήταν η σφαιρική καταγραφή στοιχείων αναφορικά με τα μέρη συνάθροισης, τα δημογραφικά στοιχεία και τις συνθήκες διαβίωσης των χρηστών, το είδος ψυχοδραστικής ουσίας που χρησιμοποιούν και την ένταξη ή μη σε πρόγραμμα απεξάρτησης ή υποκατάστασης.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδω.

έρευνα ηπατίτιδα

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος “Προμηθέας”, σε συνεργασία με ομάδα εργασίας υπό την επιστημονική ευθύνη του Αν. Καθηγητή Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κυριάκο Σουλιώτη, εκπόνησε μελέτη με αντικείμενο: Αξιολόγηση των Συνθηκών Διαβίωσης και της Πρόσβασης Ασθενών με Ηπατίτιδα C – Χρηστών Ενδοφλέβιων Ναρκωτικών (ΧΕΝ) στις Υπηρεσίες Υγείας, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2017.

Σκοπός είναι η ανάδειξη τυχόν εμποδίων που συναντά η συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα κατά την επαφή της με το Σύστημα Υγείας αλλά και η αξιολόγηση των συνθήκων διαβίωσης της, φωτίζοντας το πολυδιάστατο αυτό πρόβλημα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύουμε.

Πιστεύουμε ότι με την παρούσα ερευνητική πρωτοβουλία ενισχύουμε τη συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με την υγεία ως μέτρο εξορθολογισμού της λειτουργίας του συστήματος και αντιμετώπισης της νόσου.

Περισσότερες πληροφορίες και ευρήματα της μελέτης μπορείτε να βρείτε εδώ.

έρευνα ηπατίτιδα

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος “Προμηθέας”, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας και υπό την επιστημονική ευθύνη του Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κυριάκο Σουλιώτη, ανέλαβε την πρωτοβουλία της εκπόνησης μελέτης για την Αξιολόγηση των Συνθηκών Διαβίωσης και της Πρόσβασης των Ασθενών με Ηπατίτιδα C στις Υπηρεσίες Υγείας – “HOPE V Study”.

Σκοπός της μελέτης είναι η ανάδειξη τυχόν εμποδίων που συναντούν οι άνθρωποι που ζουν με ηπατίτιδα C (HCV) κατά την επαφή τους με το σύστημα υγείας. Επίσης, η μελέτη αξιολογεί τις συνθήκες διαβίωσης των ασθενών με HCV φωτίζοντας το πολυδιάστατο αυτό πρόβλημα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύουμε.

Η συντριπτική πλειονότητα του δείγματος, σε ποσοστό που αγγίζει το 90%, επισκέπτεται ιατρό σε δημόσιο νοσοκομείο. Από το σύνολο των συμμετεχόντων, το 21,8% δήλωσε ότι αντιμετωπίζει εμπόδια στην πρόσβαση σε ιατρό με πιο συχνά την καθυστέρηση στο κλείσιμο του ραντεβού (9,5%) και την απόσταση από το ιατρείο (7,6%).

Υψηλό ποσοστό των συμμετεχόντων (73,5%) αντιμετωπίζει εμπόδια στην πρόσβαση στη θεραπεία για την ηπατίτιδα C. Το 42,6% αποδίδει τα εμπόδια αυτά σε απόρριψη του σχετικού αιτήματος ή σε μη πλήρωση των κριτηρίων λήψης της θεραπείας από τον ΕΟΠΥΥ και το 16% σε ζητήματα γραφειοκρατίας. Ως συνέπεια αυτών των εμποδίων το 62% του πληθυσμού αυτού δηλώνει ότι έχασε ή καθυστέρησε να λάβει τη θεραπεία του σε σχέση με τις συστάσεις του θεράποντος ιατρού.

Σημειώνεται ότι, η μελέτη πραγματοποιήθηκε το έτος 2016.

Περισσότερες πληροφορίες και ευρήματα της μελέτης μπορείτε να βρείτε εδώ.

έρευνα ηπατίτιδα

Το 2016, ο Ευρωπαϊκός Σύλλογος Ασθενών Ήπατος – ELPA, εκπόνησε την πανευρωπαϊκή μελέτη Hep-CORE, τα αποτελέσματα της οποίας καταδεικνύουν τοπικά και εθνικά κενά ως προς την εφαρμογή εθνικών στρατηγικών αντιμετώπισης των Ιογενών Ηπατιτίδων Β και C και κατ’ επέκταση τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν προς κάλυψη τους. Στην έρευνα συμμετείχε και ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας»,  που αποτελεί μέλος της ELPA.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 52% των ερωτηθέντων χωρών, στερούνται εθνικών στρατηγικών παρά τη συστράτευση τους με την στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κατά την 69η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, για εφαρμογή εθνικών σχεδίων δράσης για τις Ιογενείς Ηπατίτιδες Β και C.

Την αναφορά της έρευνας μπορείτε να βρείτε εδώ.

έρευνα ηπατίτιδα

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» στην προσπάθεια του να προάγει νέες πολιτικές σε θέματα υγείας και συγκεκριμένα στον τομέα των ιογενών ηπατιτίδων, συνεργάστηκε με το World Hepatitis Alliance (WHA) για να δώσει φωνή στους ασθενείς, μέσα από την έρευνα HCV Quest.

Η έρευνα έγινε μέσω ερωτηματολογίου και μας έδωσε την δυνατότητα να συγκεντρώσουμε στοιχεία, που θα γίνουν ένα ισχυρό εργαλείο για την υπεράσπιση των ασθενών. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν από το WHA με σκοπό να προβάλουν τις μέχρι τώρα πολιτικές υγείας και να χαράξουν νέες πολιτικές, που θα προάγουν την αποτελεσματική καταπολέμηση της ιογενούς ηπατίτιδας.

έρευνα ηπατίτιδα

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» σε συνεργασία με το Athens&ThessCheckpoint πραγματοποίησε πιλοτική έρευνα 2000 ατόμων, σχετικά με την ανίχνευση του επιπολασμού της ηπατίτιδας Β στους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες (ΑΣΑ).

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το 2014, προκειμένου να προσδιορίσει τον επιπολασμό της ηπατίτιδας Β (HBV) μεταξύ των ΑΣΑ στην Ελλάδα,ανεξάρτητα με το αν είναι θετικοί στον ιό του HIV.

Η έρευνα στους ΑΣΑ, μας έδωσε την ευκαιρία να αναδείξουμε αν υπάρχει αυξημένος επιπολασμός της ηπατίτιδας Β σε αυτή την ομάδα του πληθυσμού, ενώ παράλληλα ανέδειξε τα αποτελέσματα που συνιστούν εμβολιασμό.