Η διαδικασία της διάγνωσης συνήθως περιλαμβάνει δυο εξετάσεις αίματος. Η πρώτη εξέταση περιλαμβάνει μια εξέταση αντισωμάτων της Ηπατίτιδας C, ώστε να εξακριβωθεί εάν ποτέ έχεις βρεθεί εκτεθειμένος στον ιό.  Η εξέταση αυτή ανιχνεύει την παρουσία αντισωμάτων εναντίον του ιού που παράγει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αν τα αποτελέσματα αυτής της εξέτασης είναι αρνητικά αλλά παρόλα αυτά παρουσιάζεις συμπτώματα ή νομίζεις ότι πολύ πρόσφατα εκτέθηκες στον ιό, τότε καλό θα ήταν να επαναλάβεις την εξέταση μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Πρέπει να γνωρίζεις ότι υπάρχει μια μικρή περίοδος αφότου έχεις εκτεθεί στον ιό όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου δεν έχει ακόμα προλάβει να δημιουργήσει αρκετά αντισώματα.  Τα αντισώματα χρειάζονται από έξι έως δώδεκα εβδομάδες για να εμφανιστούν από τη στιγμή της πιθανής επαφής με τον ιό. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες σπάνιες εξαιρέσεις όπου το διάστημα αυτό έχει κρατήσει μέχρι και έξι μήνες. Έτσι λοιπόν αν η εξέταση των αντισωμάτων βγει αρνητική μέσα στην περίοδο αυτών των εβδομάδων αυτό δεν αποκλείει το να έχεις μολυνθεί.

Αν τώρα τα αποτελέσματα της εξέτασης είναι θετικά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχεις μολυνθεί πρόσφατα.  Περίπου 20% των ανθρώπων καταφέρνουν με φυσικό τρόπο να καταπολεμήσουν τον ιό και να τον εξαφανίσουν από τον οργανισμό τους. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται αυτόματη κάθαρση.  Στις περιπτώσεις αυτές παρόλο που ο οργανισμός έχει απαλλαγεί από τον ιό, η εξέταση αντισωμάτων απέναντι  στην ηπατίτιδα C συνεχίζει να παραμένει  θετική. Υπάρχει λοιπόν περίπτωση κατά το παρελθόν να είχες μολυνθεί από τον ιό αλλά το ανοσοποιητικό σου σύστημα να πέτυχε  αυτοίαση από τη λοίμωξη. Αυτό όμως θα το γνωρίζεις αν προχωρήσεις στην επόμενη εξέταση που αναφέρεται αμέσως παρακάτω.