Η ηπατίτιδα Β ανιχνεύεται με ειδικές εξετάσεις αίματος που ελέγχουν την ύπαρξη αντιγόνων δηλαδή πρωτεϊνικών συστατικών (τμημάτων) του ιού και αντισωμάτων δηλαδή πρωτεϊνικών ουσιών που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σου για την καταπολέμηση του ιού2. Στην Ελλάδα μπορείς να υποβληθείς σε αυτές τις εξετάσεις αίματος σε ένα εξωτερικό βιοπαθολογικό (μικροβιολογικό) εργαστήριο ή ένα βιοπαθολογικό εργαστήριο νοσοκομείου, με παραπεμπτικό σημείωμα από ιατρό παθολόγο. Βεβαίως είναι δυνατόν να εξεταστείς προληπτικά και χωρίς παραπομπή ιατρού σε ένα ιδιωτικό εργαστήριο, αν για οποιοδήποτε λόγο δεν  μπορείς ή δεν θέλεις να επισκεφτείς αρχικά κάποιον παθολόγο και εφόσον μπορείς να καλύψεις το κόστος των εξετάσεων που στην αρχική αυτή  φάση  δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες προτού μάθεις εάν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό ή αρνητικό. Στο χρονικό διάστημα μεταξύ της εξέτασης και των αποτελεσμάτων, θα πρέπει να λάβεις προφυλάξεις προκειμένου να μην μεταδώσεις ενδεχομένως τον ιό σε κάποιον άλλο.

Εάν το αποτέλεσμα της εξέτασής σου είναι θετικό για λοίμωξη από τον ιό HBV, ο παθολόγος σου θα σε παραπέμψει σε έναν ειδικό γιατρό του ήπατος (που ονομάζεται ηπατολόγος) για να εκτιμήσει με επιπλέον ειδικές εξετάσεις πόσο καιρό πάσχεις από τη λοίμωξη, αν νοσείς με ενεργό νόσο και τη δραστηριότητα του ιού στον οργανισμό σου. Το αποτέλεσμα των εξετάσεων αυτών θα κρίνει αν θα πρέπει να λάβεις θεραπεία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως που η διάγνωση σου είναι θετική για HBV λοίμωξη, θα πρέπει να προγραμματίσεις τη μόνιμη επαφή με έναν ηπατολόγο (ιατρό παθολόγο εξειδικευμένο στις ασθένειες του ήπατος) ο οποίος θα σε κατευθύνει στις περεταίρω εξετάσεις που θα πρέπει να κάνεις, καθώς και στην έναρξη φαρμακευτικής αγωγής εφόσον κριθεί απαραίτητο. Είναι πολύ σημαντικό σε αυτή την περίπτωση να έχεις εξασφαλίσει ιατρική ασφάλιση από τον ασφαλιστικό σου φορέα, προκειμένου να καλύπτεται το κόστος των εξειδικευμένων διαγνωστικών εξετάσεων αλλά και των φαρμάκων που ενδεχομένως θα χρειαστεί να πάρεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Θα χρειαστεί να κάνεις εξετάσεις αίματος για να ελέγξουν εάν υπάρχουν άλλες λοιμώξεις, όπως η ηπατίτιδα Α, C, D και λοίμωξη από τον HIV. Αυτό συμβαίνει επειδή η συλλοίμωξη με άλλους ιούς μπορεί να επηρεάσει την εκτίμηση της βλάβης του ήπατος, το σχεδιασμό της παρακολούθησης αλλά και τις επιλογές θεραπείας όπως ειπώθηκε και παραπάνω.

Μια σειρά από άλλες εξετάσεις ενδέχεται να πραγματοποιηθούν για να διαπιστωθεί εάν ο ιός επηρεάζει το ήπαρ, καθώς και το μέγεθος της βλάβης που μπορεί να υπάρξει (βλ. παρακάτω).

Νεώτερες εξελίξεις

Πραγματοποιούνται έρευνες για νέα φάρμακα μέσω της διενέργειας κλινικών δοκιμών με σκοπό να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά ή μεμονωμένα. Τα περισσότερα από αυτά παρασκευάζονται σε μορφή δισκίου ή κάψουλας και δεν απαιτούν ενέσιμη χορήγηση. Μπορείς να απευθυνθείς στον ηπατολόγο σου για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις τρέχουσες ή αναδυόμενες αντι-ιικές θεραπείες.