ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ C – ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Β – HIV – ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

Η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Έρευνας AIDS και Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων προχώρησε στο σχεδιασμό και την υλοποίηση πιλοτικού ολιστικού προγράμματος πρόληψης, εξέτασης και προαγωγής της ιατροφαρμακευτικής φροντίδας για τα νοσήματα της Ηπατίτιδας C, της Ηπατίτιδας Β, του HIV και της Φυματίωσης στο μεγαλύτερο κατάστημα κράτησης της Ελλάδας.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με επιστημονικά υπεύθυνους την κ Β. Σύψα – Επ. Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Εργ. Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή – ΕΚΠΑ και τον Γιώργο Καλαμίτση – Πρόεδρο του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέα».

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017, με έδρα το Νοσοκομείο Φυλακών Κορυδαλλού «Ο Άγιος Παύλος» και εστιάζει σε ανθρώπους που βρίσκονται υπό καθεστώς κράτησης στις φυλακές Κορυδαλλού, Αττικής και έχουν ιστορικό χρήσης ενέσιμων ψυχοδραστικών ουσιών. Με την υλοποίηση του προγράμματος γίνεται μια πρώτη προσπάθεια ολιστικής αντιμετώπισης μεταδιδόμενων νοσημάτων σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Με γνώμονα τις ιδιαίτερες ανάγκες των ευάλωτων πληθυσμιακά ομάδων σχεδιάστηκε ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα που περιλαμβάνει τη διεξαγωγή εξετάσεων προσυμπτωματικού ελέγχου για την ηπατίτιδα C, την ηπατίτιδα Β, τον HIV και τη φυματίωση, καθώς και των εξετάσεων ποσοτικού και ποιοτικού προσδιορισμού των ιών, αλλά και τη διεξαγωγή ελαστογραφίας ήπατος με την μέθοδο fibroscan. Σκοπός του προγράμματος είναι εν τέλει η διασύνδεση με τη θεραπεία των ανθρώπων που βρίσκονται σε συνθήκες κράτησης και αποτελούν κατεξοχήν ευαίσθητες και στιγματισμένες κοινωνικά ομάδες.

Καθ’ όλη την διάρκεια της διαδικασίας υπάρχει δυνατότητα παροχής συμβουλευτικής, σε θέματα σχετικά με την πρόληψη των νοσημάτων που προαναφέρθηκαν, με ιδιαίτερη έμφαση στους διαγνωσμένους ασθενείς.

2017-11-27T12:15:20+00:00