Το ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο στις ΗΠΑ μειώθηκε σταθερά τα τελευταία 25 χρόνια, σύμφωνα με ετήσια στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Αμερικάνικη Αντικαρκινική Εταιρεία (American Cancer Society).

Το 2016, το ποσοστό θανάτων από καρκίνο σε άνδρες και γυναίκες είχε μειωθεί κατά 27% συγκριτικά με τη μεγάλη άνοδο του 1991. Η μείωση αυτή μεταφράζεται σε αποφυγή περίπου 2,629,200 θανάτων από καρκίνο μεταξύ του 1991 και του 2016.

Σημειώνεται ότι η συνολική πτώση της θνησιμότητας από τον καρκίνο οφείλεται κυρίως στη σταθερή μείωση του καπνίσματος και στην πρόοδο της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας. Αλλά δεν ωφελούνται όλοι οι πληθυσμοί. Παρόλο που το φυλετικό χάσμα στους θανάτους από καρκίνο μειώνεται αργά, οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες διευρύνονται.

Παρόλα αυτά, τρεις τύποι καρκίνου, αν και μικρότεροι ως ποσοστό μεταξύ όλων των καρκίνων, αυξάνονται.

Ο καρκίνος του ήπατος, είναι ένας από αυτούς, και η αύξησή του συνδέεται με την αυξημένη συχνότητα εμφάνισης της ηπατίτιδας C, η οποία αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου.

 

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, οι διαγνώσεις νέων καρκίνων του ήπατος αυξάνονται ταχύτερα από οποιονδήποτε άλλο τύπο καρκίνου, ενώ οι άνθρωποι που ζουν με ηπατίτιδα C διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του ήπατος.

Για αυτό το λόγο, όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ του 1945 και του 1965, συνίσταται να εξεταστούν για ηπατίτιδα C, καθώς το 75% των ανθρώπων που ζουν με τη νόσο, ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου του ήπατος περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, την έντονη κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.