Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» δέχεται πολλαπλά τηλεφωνήματα από ασθενείς, εξαιτίας της δυσχέρειας που αντιμετωπίζουν κατά την προμήθεια του φαρμακευτικού σκευάσματος URSOFALK 250 mg σε κάψουλες, από τα φαρμακεία.

Το φάρμακο χορηγείται κυρίως για την αντιμετώπιση χολοστατικών συνδρόμων ποικίλης αιτιολογίας, όπως της πρωτοπαθούς χολικής χολαγγειίτιδας-κίρρωσης και της πρωτοπαθούς σκληρυντικής χολαγγειίτιδας.

Επισημαίνεται ότι, το συγκεκριμένο φάρμακο είναι αναντικατάστατο, καθώς δενυπάρχει εναλλακτική αγωγή ή παρόμοιο άλλο φάρμακο που να κυκλοφορεί στη χώρα μας.

Για τους παραπάνω λόγους, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», διερεύνησε διεξοδικά το ζήτημα, σε συνεχή επικοινωνία με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης του Ήπατος.

Η εταιρεία Galenica Α.Ε., ως υπεύθυνη για τη διάθεση του συγκεκριμένου φαρμάκου στην ελληνική αγορά, επιβεβαίωσε ότι «τον τελευταίο περίπου χρόνο, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η παγκόσμια ζήτηση, έχουν παρατηρηθεί δυσλειτουργίες όσον αφορά στην ροή και στον εφοδιασμό όλων των αγορών, μεταξύ αυτών και της Ελληνικής αγοράς».

Παρόλα αυτά, εκπρόσωπος της εταιρείας, μας διαβεβαίωσε πως τηρούνται οι απαραίτητες διαδικασίες για την επίλυση του προβλήματος και πως εφαρμόζεται μηχανισμός ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών κατά απόλυτη προτεραιότητα.

Ο μηχανισμός αφορά στην ύπαρξη αποθέματος ασφαλείας, έτσι ώστε αν ζητηθεί από την εταιρεία η προμήθεια του εν λόγω σκευάσματος, είτε από νοσοκομείο είτε από φαρμακείο οποιασδήποτε περιοχής για ανάγκη θεραπείας, μπορεί να γίνεται άμεσα με αποστολή και οικονομική επιβάρυνση των μεταφορικών, της εταιρείας.

Βάσει των παραπάνω δεδομένων, σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η εύρεση του συγκεκριμένου προϊόντος σε φαρμακείο από τους ασθενείς, ο φαρμακοποιός έχει τη δυνατότητα να επικοινωνήσει με την εταιρεία και να προμηθευτεί το φάρμακο.

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» παρακολουθεί τις εξελίξεις για το συγκεκριμένο θέμα, αναμένοντας την οριστική επίλυσή του.