Από τις 09 έως τις 13 Νοεμβρίου του 2018, έλαβε χώρα το ετήσιο συνέδριο της Αμερικάνικης Εταιρείας Μελέτης των Ηπατικών Νοσημάτων – American Association for the Study of Liver Diseases (AASLD), στο Σαν Φρανσίσκο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κάθε χρόνο στο συνέδριο αυτό, μας δίνεται η δυνατότητα ενημέρωσης σχετικά με τις νεότερες εξελίξεις στον κλάδο της ηπατολογίας. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε επιγραμματικά, νέα από το συνέδριο:

  • Σύμφωνα με μελέτη δείγματος 133,371 ανθρώπων στην Αμερική, η χρήση ασπιρίνης 2 φορές την εβδομάδα, συσχετίστηκε με μείωση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του ήπατος κατά 49%. Υπογραμμίζεται ότι το συγκεκριμένο ερευνητικό εύρημα δεν αποτελεί οδηγία και η λήψη οποιουδήποτε φαρμακευτικού σκευάσματος δεν συνίσταται χωρίς την υπόδειξη ιατρού.

 

  • Ο ιός της ηπατίτιδας C (HCV), μπορεί να βρεθεί σε πρωκτικό και ρινικό υγρό ανθρώπων με υψηλό ιικό φορτίο ηπατίτιδας C, ακόμα και χωρίς την παρουσία αίματος σύμφωνα με Αυστραλιανή έρευνα. Τα ευρήματα, ενισχύουν αντίστοιχες μελέτες που συμπεραίνουν ότι η ηπατίτιδα C μπορεί να μεταδοθεί, μέσω ανταλλαγής τυλιγμένων χαρτονομισμάτων ή άλλου εξοπλισμού κατά τη χρήση εισπνεόμενων ψυχοδραστικών ουσιών. Τα ευρήματα δείχνουν επίσης ότι υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης του HCV, κατά την πρωκτική επαφή ακόμα και όταν δεν υπάρχει αίμα.

 

  • Η επίπτωση ορισμένων από τα σοβαρότερα εξωηπατικά προβλήματα υγείας που προκαλούνται από την ηπατίτιδα C, μειώνεται μετά τη θεραπεία της λοίμωξης με αντί – ιικά άμεσης δράσης (DAA’s), σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, που υλοποιήθηκε στην καναδική επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας σε 73,000 ασθενείς με ηπατίτιδα C. Η μόλυνση από ηπατίτιδα C, σχετίζεται με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης χρόνιας νεφροπάθειας, διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου. Η θεραπεία της ηπατίτιδας C μπορεί να μειώσει την επίπτωση αυτών των προβλημάτων υγείας, αλλά ο αντίκτυπος της θεραπείας δεν είναι ακόμα σαφής.

 

  • Τα άτομα με μη-αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD), βρέθηκαν ότι εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά καρκίνου, με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται για τους γαστρεντερικούς καρκίνους, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η NAFLD ενδέχεται να αποτελεί βασικό παράγοντα του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου που σχετίζεται με την παχυσαρκία. Η μελέτη συνέκρινε τα ποσοστά καρκίνου μεταξύ 4791 ενηλίκων που διαγνώστηκαν με NAFLD στη Μινεσότα μεταξύ 1997 και 2018 και μιας γενικής ομάδας ελέγχου (controlgroup) πληθυσμού 14.432 ατόμων σε αντιστοιχία με την ηλικία και το φύλο. Άτομα με ιογενείς ηπατίτιδες ή άλλες ηπατικές νόσους εξαιρέθηκαν από τη μελέτη.

 

  • Η θεραπεία της ηπατίτιδας C με DAA’s, σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών μπορεί να επιτύχει ταχεία μείωση της ιαιμίας (ύπαρξη του ιού στο αίμα) στην κοινότητα σύμφωνα με αυστραλιανή έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Hepatology. Η πρόσληψη της θεραπείας για την ηπατίτιδα C αυξήθηκε στη χώρα εκπόνησης της μελέτης από 10% σε 41%, μετά την εξασφάλιση ανεμπόδιστης πρόσβασης στις θεραπείες τον Μάρτιο του 2016 και αντίστοιχα η αναλογία των ιαιμικών ασθενών στην πληθυσμιακή ομάδα, μειώθηκε από 43% σε 25%. Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι τα συμπεράσματά αυτά ενισχύουν τον στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εξάλειψη της ηπατίτιδας ως «απειλή» για τη δημόσια υγεία έως το 2030.