Η ηπατίτιδα Β αποκαλείται χρόνια, όταν η λοίμωξη διαρκεί περισσότερο από έξι μήνες ελεγχόμενη με τους εργαστηριακούς δείκτες του ιού στο αίμα. Σε ποσοστό 5-15% όσοι άνθρωποι παρουσίασαν οξεία ηπατίτιδα Β μπορεί στη συνέχεια να συνεχίσουν να νοσούν από χρόνια ηπατίτιδα Β, εφόσον έχουν μολυνθεί ως ενήλικες. Μπορεί μάλιστα να έχουν περάσει στη φάση της χρόνιας λοίμωξης χωρίς να το γνωρίζουν καν, σε περίπτωση που  η νόσος δεν έχει δώσει συμπτώματα κατά τη φάση της οξείας λοίμωξης ή αν τα συμπτώματα δεν ήταν τέτοια ώστε να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Έως και το 95% των παιδιών που έχουν μολυνθεί από τη νεογνική ηλικία θα παραμείνουν μολυσμένα και στην ενήλικη ζωή τους αν δεν λάβουν θεραπεία έγκαιρα.Πολλοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί κατά την παιδική ηλικία συχνά δεν γνωρίζουν ότι έχουν ηπατίτιδα Β. Ενδέχεται να το ανακαλύψουν μόνο όταν αναπτύξουν τις μελλοντικές επιπλοκές που προκαλούνται από τον ιό (κίρρωση ή/και καρκίνος του ήπατος). Όσο νωρίτερα κάποιος μολυνθεί, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες εμφάνισης μιας χρόνιας ηπατίτιδας και των μελλοντικών επιπλοκών της2.

Μερικοί άνθρωποι που πάσχουν από χρόνια λοίμωξη ηπατίτιδας Β, είναι γνωστοί ως «ανενεργοί» φορείς. Αυτό σημαίνει ότι έχουν τον ιό της ηπατίτιδας Β στο αίμα τους και μπορούν να τον μεταδώσουν σε άλλους, αλλά ο ιός δεν προκαλεί εξελισσόμενη ηπατική βλάβη, τα ιικά επίπεδα είναι μονίμως χαμηλά και δεν απαιτείται καμία φαρμακευτική αγωγή.

Μερικές φορές ο ιός μπορεί να επανενεργοποιηθεί. Συνεπώς, οι ανενεργοί φορείς είναι σημαντικό να παρακολουθούνται τακτικά με σκοπό τη φαρμακευτική αντιμετώπιση της ηπατίτιδας Β, καθώς αν η λοίμωξη γίνει χρόνια ενεργός εξακολουθεί να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κίρρωσης και καρκίνου του ήπατος. Ορισμένοι ανενεργοί φορείς αποβάλλουν φυσικά τον ιό από το σώμα τους, αλλά για αυτό ενδέχεται να χρειαστούν πολλά χρόνια.

Αν οι εξετάσεις δείχνουν ότι τα επίπεδα του ιού στο αίμα σου είναι υψηλά και επηρεάζουν το συκώτι σου, τότε είναι πιθανό να πάσχεις από μια χρόνια ενεργό λοίμωξη. Περίπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους (25%) που πάσχουν από ενεργό χρόνια λοίμωξη αναπτύσσουν μελλοντικά σοβαρή βλάβη του ήπατος, με αποτέλεσμα την εμφάνιση της κίρρωσης. Ένα σχετικά μικρό ποσοστό των ασθενών με κίρρωση θα εμφανίσει πρωτοπαθή καρκίνο του ήπατος, γνωστό και ως ηπατοκυτταρικό καρκίνο (ΗΚΚ). Παρόλα αυτά ο κίνδυνος για ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα μπορεί να παραμένει υψηλός και τελικά η επιπλοκή αυτή να συμβεί πριν αναπτυχθεί κίρρωση. Ο κίνδυνος και για τις δύο αυτές βαριές επιπλοκές μειώνεται πολύ εφόσον η νόσος αντιμετωπιστεί έγκαιρα με επιτυχημένη φαρμακευτική αγωγή.