Ένα ποσοστό περίπου 80% των χρηστών ενδοφλεβίων ουσιών υπολογίζεται ότι νοσούν από την Ηπατίτιδα Cστην Ελλάδα. Αυτή η μέθοδος χρήσης ουσιών, αν δεν γίνεται με ασφάλεια είναι πολύ πιθανό να φέρει μολυσμένο αίμα σε επαφή με το δικό σας. Το να μοιράζεται κανείς χρησιμοποιημένες σύριγγες είναι ένας παράγοντας υψηλής επικινδυνότητας. Αν έχεις υπάρξει χρήστης ενδοφλεβίων ουσιών και έχεις χρησιμοποιήσει χρησιμοποιημένο εξοπλισμό όπως σύριγγα, βελόνα, βαμβάκι, φίλτρο, νερό, κουτάλι έστω και μια φορά, τότε διατρέχεις υψηλό κίνδυνο να έχεις μολυνθεί με το ιό της ηπατίτιδας C.

Δεν είναι μόνο οι χρήστες ενδοφλεβίων ουσιών αυτοί που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να μολυνθούν από ιό της C. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι χρήσης ουσιών, όπως η χρήση χαρτονομισμάτων. Η κοινή χρήση χαρτονομισμάτων, όπως επίσης και καλαμάκια ή οτιδήποτε άλλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μυτιά αποτελούν τρόπο μετάδοσης του ιού. Αυτό συμβαίνει γιατί η εσωτερική επένδυση της μύτης είναι αρκετά λεπτή και ευαίσθητη, οπότε τραυματίζεται εύκολα και με την κοινή χρήση μπορεί να έρθει σε επαφή με ικανή ποσότητα μολυσμένου αίματος. Πιο συγκεκριμένα, μικρές απειροελάχιστες ποσότητες αίματος, συχνά δύσκολα ανιχνεύσιμες με γυμνό μάτι, μπορεί να υπάρχουν στα χαρτονομίσματα ή στα καλαμάκια με τα οποία γίνεται κοινή χρήση. Επίσης ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή διάβρωση σε αυτή την εσωτερική μεμβράνη με αποτέλεσμα να υπάρχουν συχνές αιμορραγίες. Αυτό αυξάνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο μετάδοσης αν κάποιος από την ομάδα που κάνει κοινή χρήση είναι μολυσμένος με τον HCV.

Παρόλο που δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά ο κίνδυνος στην θεωρία είναι υπαρκτός. Βέβαια ο κίνδυνος είναι σαφέστατα χαμηλότερος από το να μοιράζεται κανείς σύριγγες, και η αλήθεια είναι ότι αυτή η πρακτική δεν αποτελεί και τον πιο συχνό τρόπο μετάδοσης.

Παρόλα ταύτα είναι ξεκάθαρο ότι αν έχει υπάρξει πληγή στην ρινική κοιλότητα (μύτη) και έχεις μοιραστεί καλαμάκια, χαρτονομίσματα ή οτιδήποτε άλλο με κάποιον που γνώριζες ότι είναι χρήστης ενδοφλέβιων ουσιών, τότε το ρίσκο είναι υψηλό. Επίσης αν χρησιμοποιείς καλαμάκια ή χαρτονομίσματα ως σύνεργα χρήσης σχετικά συχνά τότε ο κίνδυνος είναι επίσης μεγάλος.