Ο κίνδυνος αυξάνεται όταν μοιράζεσαι αιχμηρά αντικείμενα περιποίησης και καλλωπισμού  όπως ξυραφάκια, ψαλιδάκια νυχιών, νυχοκόπτες, οδοντόβουρτσες κλπ Αν το αίμα σου έστω και σε απειροελάχιστες ποσότητες,  έρθει σε επαφή με κάποια από αυτά τα εργαλεία, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ο επόμενος που θα τα χρησιμοποιήσει να μολυνθεί. Βέβαια αυτό μπορεί να συμβεί μόνο στην περίπτωση που κατά τη διάρκεια της χρήσης αυτών των εργαλείων υπάρξει μικροτραυματισμός και μικροαιμορραγία ή έστω και γρατζουνιά. Αυτό όμως δεν γίνεται πάντα αντιληπτό και πολλές φορές συμβαίνει χωρίς να δίνει κανείς ιδιαίτερη σημασία. Αυτός ο κανόνας ισχύει και στην περίπτωση που χρησιμοποιήσει κανείς την ίδια πετσέτα, γιατί υπάρχει περίπτωση η πετσέτα να έχει χρησιμοποιηθεί από κάποιον με ανοιχτή πληγή και να έχει απορροφήσει ποσότητα αίματος μικρή μεν, αλλά ικανή για μετάδοση.

Πολλές φορές συνεχίζουμε την καθημερινή μας ζωή έχοντας αμυχές ή μικρές πληγές σε διάφορα σημεία του σώματός μας. Είναι σημαντικό να τις φροντίζουμε και να τις καλύπτουμε πάντοτε, όταν ερχόμαστε σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Έτσι θα μειώσουμε πάρα πολύ τον κίνδυνο να μεταδώσουμε ή να μας μεταδώσουν μια ιογενή λοίμωξη όπως η ηπατίτιδα C.

Έχει διαπιστωθεί ότι ο HCV μπορεί να επιβιώσει έξω από το ανθρώπινο σώμα σε ξεραμένο αίμα για αρκετό χρονικό διάστημα. Το χρονικό διάστημα διαφέρει από 16 ώρες έως 4 μέρες. Εφόσον παίρνεις κάποια απλά μέτρα προφύλαξης, όπως περιγράφτηκαν παραπάνω, τότε μπορείς να προστατεύσεις τους γύρω σου και να ελαχιστοποιήσεις το κίνδυνο.