Είναι σχεδόν απίθανο να έχει βγει λάθος η διάγνωση της Ηπατίτιδας C. Υπάρχει βέβαια μια πολύ μικρή πιθανότητα λανθασμένης διάγνωσης ή τα αποτελέσματα της διάγνωσης να έχουν μπερδευτεί με τα αποτελέσματα κάποιου άλλου ασθενή. Και τα δυο ενδεχόμενα αυτά μπορούν να συμβούν αλλά εξαιρετικά σπάνια. Επίσης ένα πολύ συχνό φαινόμενο είναι να λένε σε ανθρώπους ότι πάσχουν από HCV λοίμωξη μόνο επειδή το διαγνωστικό τεστ για αντισώματα βρέθηκε θετικό. Το να βγει το τεστ των αντισωμάτων θετικό, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είσαι θετικός στη λοίμωξη από HCV, αλλά μπορεί και να σημαίνει ότι κάποια στιγμή στην ζωή σου βρέθηκες εκτεθειμένος στο ιό και τότε ο οργανισμός σου αντέδρασε φυσιολογικά παράγοντας αντισώματα. Μπορεί όμως και να κατάφερε από μόνος του να τον καταπολεμήσει. Το αν το κατάφερε αυτό ή αν όντως πάσχεις από HCV λοίμωξη, θα μπορέσεις να το ξέρεις με την εξέταση PCR (ή όπως λέγεται ‘’φορτίο του HCV’’) που ανιχνεύει αν ο ιός εξακολουθεί να είναι ενεργός.

Περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους (20%) που ήρθαν σε επαφή με τον ιό επιτυγχάνει την αυτοίασή του με φυσικό τρόπο αλλά τα αντισώματα θα παραμείνουν για πάντα στο σώμα και η εξέταση αίματος για αντισώματα θα βγαίνει πάντοτε θετική. Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητο στο μέλλον να κάνεις ένα τεστ PCR (polymerase chain reaction) με το οποίο θα φανεί αν ο ιός είναι ακόμη ενεργός στον οργανισμό σου.

Εάν έχεις κάποια συγκεκριμένα συμπτώματα, υπάρχει περίπτωση ο γιατρός σου να σου πει ότι μπορεί να έχεις μολυνθεί από τον ιόHCV. Παρόλα αυτά, μια απλή υπόθεση επ’ ουδενί δεν μπορεί να θεωρηθεί ως  ασφαλής διάγνωση. Αν δεν γίνουν οι σχετικές με τον ιό εξετάσεις αίματος, δεν μπορεί να υπάρξει διάγνωση για ηπατίτιδα C.  Αναφέρουμε παρακάτω τις εξετάσεις που θα πρέπει να κάνει κάποιος προκειμένου να μάθει εάν φέρει τον ιό της ηπατίτιδας C.