Υπάρχουν διάφοροι ιοί που μολύνουν το ήπαρ. Οι πιο γνωστοί είναι αυτοί της  ηπατίτιδας Α, Β, C, D και Ε. Οι τρόποι με τους οποίους μεταδίδονται (εξαπλώνονται ή προσβάλλουν τον οργανισμό), ο τρόπος με τον οποίο προκαλούν βλάβη του ήπατος και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην υγεία σου είναι διαφορετικές. Η ηπατίτιδα Β, C, D και Ε μπορεί να προκαλέσει χρόνια ή μακροχρόνια ασθένεια.

Η ηπατίτιδα Β, η οποία πολλές φορές ονομάζεται και HBV λοίμωξη, προκαλείται από τον ιό HBV που μεταφέρεται στο αίμα και τα υγρά του σώματος και τελικά στοχεύει, μολύνει και καταστρέφει το ήπαρ. Ένας ιός είναι ένας μικροσκοπικός οργανισμός που χρειάζεται να εισχωρήσει μέσα σε ζωντανά κύτταρα για να αναπαραχθεί (πολλαπλασιαστεί).

Ο ιός της ηπατίτιδας Β είναι εξαιρετικά μολυσματικός, 50 έως 100 φορές πιο μολυσματικός από τον ιό HIV. Ωστόσο, με μια απλή εξέταση μπορείς να μάθεις εάν έχεις προσβληθεί από τον ιό, ενώ ένα αποτελεσματικό εμβόλιο είναι στη διάθεσή σου για να σε προστατεύσει από αυτόν.

Σε ποιες περιοχές εντοπίζεται συνήθως η ηπατίτιδα Β;

Η ηπατίτιδα Β είναι η πιο διαδεδομένη μορφή ηπατίτιδας σε όλο τον κόσμο. Εντοπίζεται συνήθως στη Νοτιοανατολική Ασία, την Ινδική χερσόνησο, τη Μέση και την Άπω Ανατολή, τη Νότια Ευρώπη και την Αφρική.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού έχει προσβληθεί κάποια στιγμή και ότι υπάρχουν περίπου 350 εκατομμύρια άνθρωποι που υποφέρουν από χρόνια λοίμωξη (όταν η λοίμωξη διαρκεί περισσότερο από έξι μήνες). Στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι προσβάλλονται κάθε χρόνο.