Ο ιός της ηπατίτιδας Β είναι γνωστός ως ένας «αιματογενώς μεταδιδόμενος ιός» (BBV – Blood Born Virus) και μπορεί να μεταδοθεί με το αίμα. Ωστόσο, o HBV είναι επίσης παρών και σε άλλα σωματικά υγρά όπως είναι το σάλιο, το σπέρμα και τα κολπικά υγρά. Αυτά έτσι γίνονται επίσης πηγή μόλυνσης, ιδίως εάν έχουν μολυνθεί με αίμα ακόμη και σε ελάχιστες ποσότητες (όπως αρκετά συχνά συμβαίνει με το σάλιο).

Οι μεγαλύτερες ποσότητες του ιού εμφανίζονται στο αίμα. Μερικοί άνθρωποι μεταδίδουν την ηπατίτιδα Β πιο εύκολα από άλλους επειδή έχουν μεγαλύτερες ποσότητες του ιού στο αίμα τους. Ακόμη και μια μικρή ποσότητα αίματος από κάποιον που έχει τον ιό μπορεί να σου μεταδώσει τη μόλυνση εάν εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματός σου, μέσα από μια ανοιχτή πληγή, ένα κόψιμο ή γρατζουνιά, ή από μια μολυσμένη βελόνα.

Ο ιός μπορεί να επιβιώσει έξω από το σώμα για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι τα αντικείμενα και οι επιφάνειες που έχουν μολυνθεί με αποξηραμένο αίμα, μπορούν, επίσης, να αποτελέσουν κίνδυνο.