Η πρώτη στιγμή που θα διαγνωσθείς θετικός στον ιό της Ηπατίτιδας C (HCV) είναι σε γενικές γραμμές αρκετά δύσκολη. Στην αρχή, μπορεί να αισθανθείς  αιφνιδιασμένος, μετά να αισθανθείς θυμό, φόβο, απορία και ανησυχία.  Όλα αυτά τα συναισθήματα είναι πέρα για πέρα φυσιολογικά και κατανοητά.

Αυτό που χρειάζεται μετά και είναι πολύ σημαντικό, είναι να παραμείνεις ήρεμος και να σκεφτείς ψύχραιμα. Αντιδράσεις και ενέργειες που βασίζονται σε πανικό, θυμό ή οποιοδήποτε αρνητικό συναίσθημα που αρχικά μπορεί να αισθανθείς,, δεν σε βοηθούν. Και αυτό γιατί αφενός δεν μπορούν να διώξουν τη λοίμωξη, αφετέρου το ότι απέκτησες  ηπατίτιδα C δεν σημαίνει και θανατική καταδίκη.

Αντίθετα το ότι γνωρίζεις πως έχεις τη λοίμωξη  θα σου δώσει την δυνατότητα να προφυλάξεις τον εαυτό σου έγκαιρα και να επιλέξεις το πώς θα την αντιμετωπίσεις και το πώς θα βοηθήσεις καλύτερα τον εαυτό σου. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις προκειμένου να, καθυστερήσεις σε σημαντικό βαθμό την πρόοδο της ασθένειας ή ακόμα και να επιτύχεις την πλήρη ίαση της μέσω θεραπείας.

Ένας στους πέντε ανθρώπους που έχουν εκτεθεί στο ιό της Ηπατίτιδας C καταφέρνει την πλήρη ίαση της ασθένειας από μόνος του. Άλλοι επιτυγχάνουν την πλήρη ίαση της ασθένειας μέσω θεραπείας. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να υπάρξει πλήρης ίαση.