Εάν έχεις διαγνωστεί με ηπατίτιδα Β θα πρέπει να ενημερώσεις τους στενούς συγγενείς σου, όπως τον/την σύντροφό σου ή τα παιδιά σου, έτσι ώστε να μπορούν να συμβουλευτούν ένα γιατρό προκειμένου να εξεταστούν και να εμβολιαστούν. Είναι σημαντικό να έχεις τον απαραίτητο χρόνο στη διάθεσή σου για να κατανοήσεις τις διαδρομές μετάδοσης του ιού, καθώς θα είναι σαφέστερο για εσένα ποιος άλλος θα πρέπει να γνωρίζει ότι έχεις προσβληθεί από τον ιό. Για παράδειγμα, οι συγκάτοικοί σου ή προηγούμενοι σεξουαλικοί σύντροφοι.

Η οικογένεια και φίλοι σου θα είναι επίσης σε θέση να σου προσφέρουν τη συμπαράσταση και την υποστήριξή τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πολλά πράγματα για την ηπατίτιδα Β και τον τρόπο μετάδοσής της, οπότε είναι πιθανό ότι θα σου θέσουν ερωτήσεις για τον ιό. Θα είναι χρήσιμο να καταλάβεις τι μπορεί να θέλουν να γνωρίζουν εκ των προτέρων. Δίνοντάς τους την ηλεκτρονική διεύθυνση αυτής της ιστοσελίδας ενδεχομένως να τους βοηθήσει να κατανοήσουν περισσότερα για την ασθένεια.

Εάν γνωρίζεις να απαντήσεις στις ερωτήσεις τους, αυτό θα σε βοηθήσει να κατευνάσεις περιττούς φόβους για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζεις εσύ και αυτοί. Οι άνθρωποι μπορεί να νομίζουν ότι μπορούν να προσβληθούν από την ηπατίτιδα Β με τον ίδιο τρόπο όπως συμβαίνει με ένα κρυολόγημα ή τη γρίπη. Είναι πιθανό να σκεφτούν ότι η χειραψία, το αγκάλιασμα ή ακόμη η ανταλλαγή φιλιών με ένα άτομο που νοσεί, αρκεί για να τους μεταδώσει τον ιό. Το να γνωρίζουν ότι η κανονική κοινωνική επαφή δεν αποτελεί μέσο μετάδοσης του ιού μπορεί να είναι καθησυχαστικό για αυτούς.

Ποιον άλλο πρέπει να ενημερώσω;

Επαγγελματίες υγείας

Εάν λαμβάνεις οποιαδήποτε άλλη ιατρική θεραπεία,  ή πρόκειται να επισκεφτείς τον οδοντίατρο, τότε καλό είναι και θα πρέπει να ενημερώσεις τον επαγγελματία ότι έχεις ηπατίτιδα Β, πρωτίστως και μόνο προκειμένου αυτός να λάβει γνώση του ολοκληρωμένου ιατρικού ιστορικού σου και να αποφασίσει –πάντα σε συνεργασία με τον ηπατολόγο σου –  για τη θεραπευτική παρέμβαση που έχει τις ηπιότερες ανεπιθύμητες ενέργειες στον οργανισμό σου και ειδικότερα στο συκώτι σου… Κάποια φάρμακα για άλλες ασθένειες που μπορεί να χρειαστεί να πάρεις, μπορεί να μην συνδυάζονται με τη θεραπεία της ηπατίτιδας Β, μπορεί ο συνδυασμός τους να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες ή απλώς μπορεί να είναι τοξικά για το ήπαρ σου.

Πάντως θα πρέπει να γνωρίζεις ότι ενημέρωση που σαν σκοπό έχει μόνο την προφύλαξη του επαγγελματία υγείας και των άλλων ασθενών του από τον ιό HBV, δεν αποτελεί νομική σου υποχρέωση επειδή τυχαίνει να έχεις προσβληθεί… Όλοι οι επαγγελματίες υγείας ανεξαιρέτως είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν τις διεθνείς προφυλάξεις για τις οποίες έγινε λόγος παραπάνω.

Επίσης ενέχουν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση απέναντι στους ασθενείς τους, δηλαδή είναι εκ του νόμου υποχρεωμένοι να παρέχουν τις υπηρεσίες τους παρά τους όποιους κινδύνους υπάρχουν κατά την άσκηση του επαγγέλματος. Παρόμοια νομική υποχρέωση έχουν και άλλα επαγγέλματα που εξυπηρετούν δημόσια κοινωνικά αγαθά (όπως οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας, οι πυροσβέστες κλπ). Έτσι κανένας επαγγελματίας υγείας δεν έχει το δικαίωμα να αρνηθεί να σου παρέχει ιατρικές υπηρεσίες. Η μόνη αντίθετη περίπτωση που καλύπτεται νομικά, είναι αυτή κατά την οποία ο επαγγελματίας υγείας επικαλεστεί μη επαρκή μέτρα ασφαλείας στο νοσοκομείο ή την υπηρεσία όπου εργάζεται. Σε αυτή πάντως την περίπτωση είναι υποχρεωμένος να σε παραπέμψει σε επαγγελματίες και δομές υγείας όπου τηρούνται αυτά τα μέτρα ασφαλείας και μάλιστα άμεσα, αν η κατάσταση της υγείας σου θεωρείται επείγουσα.

Οι νομικές αυτές μελέτες έχουν γίνει με αφορμή τις πολλές περιπτώσεις παράνομης άρνησης παροχής ιατρικών υπηρεσιών σε ασθενείς με HIV λοίμωξη και συνοψίζονται στο σύνδεσμο της περιοδικής έκδοσης ’’Ελληνικά Αρχεία AIDS’’   Τόμος 18-τεύχος 2, Απρίλιος Ιούνιος 2010, σελ. 53-59

Επαγγελματίες αισθητικής – καλλωπισμού και εναλλακτικής ιατρικής

Δεν είσαι νομικά υποχρεωμένος να ενημερώσεις κανέναν επαγγελματία που σου παρέχει τατουάζ, τρύπημα σώματος (piercing) ή βελονισμό κλπ Οι επαγγελματίες αυτοί είναι αυστηρά υποχρεωμένοι να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας για να προφυλάξουν τους εαυτούς τους αλλά και όλους τους πελάτες τους, από μετάδοση ιογενών ηπατίτιδων ή άλλων αιματογενώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων, εφόσον χρησιμοποιούν πρακτικές τρυπήματος του δέρματος. Οι βελόνες που θα χρησιμοποιηθούν επιβάλλεται να είναι αυστηρά ατομικές (ατομικό σετ) για τον κάθε πελάτη και αν υπάρχει επαναχρησιμοποιούμενος εξοπλισμός (πχ πιστόλι τατουάζ) θα πρέπει να αποστειρώνεται σχολαστικά, πριν τον επόμενο πελάτη. Τα μέτρα αυτά οφείλεις και εσύ ο ίδιος να τα ζητάς από τους επαγγελματίες αυτούς, προκειμένου να εξασφαλίσεις και ο ίδιος την προφύλαξή σου από άλλες τέτοιου τύπου μεταδοτικές λοιμώξεις (και ειδικά από ηπατίτιδα C ).

Εργασία

Δεν έχεις καμία νομική υποχρέωση να ενημερώσεις τον εργοδότη σου. Ωστόσο, έχεις τη νομική υποχρέωση να διασφαλίσεις την υγεία και την ασφάλειά σου καθώς και των άλλων, ενώ βρίσκεσαι στο χώρο εργασίας. Το είδος της εργασίας που ασκείς, θα επηρεάσει το επίπεδο του κινδύνου για τους άλλους και με βάση κυρίως αυτή την παράμετρο υφίσταται η νομική σου υποχρέωση. Αν για παράδειγμα πρόκειται να εργαστείς σε οργανισμούς, επιχειρήσεις ή καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (πχ. κουζίνες εστιατορίων, ταχυφαγείων κλπ) οι κρατικές υπηρεσίες δημόσιας υγείας θα πρέπει ως προϋπόθεση εργασίας σε τέτοιους χώρους, να σου χορηγήσουν βιβλιάριο υγείας, που είσαι υποχρεωμένος να θεωρείς ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Για να θεωρείται και να είναι σε ισχύ το βιβλιάριο υγείας, θα πρέπει να εξετάζεσαι για αυστραλιανό αντιγόνο (αντιγόνο επιφανείας του ιού HBV) και τα αποτελέσματα των εξετάσεων να αναγράφονται στο βιβλιάριο. Αν είσαι θετικός στο αντιγόνο αυτό, πιθανότατα θα αντιμετωπίσεις πρόβλημα και καλό θα είναι σε αυτή την περίπτωση να αναζητήσεις άλλου είδους εργασία (μη υγειονομικού ενδιαφέροντος).

Για τις υποχρεώσεις του προσωπικού των νοσοκομείων και μονάδων υγείας έγινε λόγος πιο πάνω.

Σε ποιον ειδικό μπορώ να μιλήσω; Υποστήριξη  

Μια καλή ιδέα είναι να μιλήσεις για τις ανησυχίες σου σε έναν επαγγελματία. Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας γιατρός, ένας σύμβουλος υγείας, ένας ψυχολόγος. Σε ορισμένα νοσοκομεία, υπάρχουν ειδικοί κλινικοί νοσηλευτές που έχουν εκπαιδευτεί για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν την ηπατίτιδα και τα συμπτώματά της.

Η άγνοια σχετικά με την ηπατίτιδα Β από το ευρύ κοινό είναι πιθανό να προκαλέσει μερικές φορές προβλήματα. Καλό είναι να επιλέγεις ποιους θα ενημερώσεις για την ασθένειά σου, τουλάχιστον όταν είσαι ακόμα στην αρχή. Θα ήταν χρήσιμο να ενημερώσεις τα άτομα με τα οποία συναναστρέφεσαι στην καθημερινή σου ζωή. Ανάμεσα σε αυτά τα άτομα θα μπορούσε να συγκαταλέγεται κάποιος που εμπιστεύεσαι στην εργασία σου ή κάποιος που σε εξυπηρετεί συχνά. Θα μπορούσε απλώς να είναι ένα άτομο, το οποίο είναι πάντα πρόθυμο να ακούσει τα προβλήματά σου. Σκέψου ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι και δημιούργησε μια σχετική λίστα. Ενημερώνοντάς τους για την ασθένειά σου, θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις ένα υποστηρικτικό δίκτυο ανθρώπων καθώς προχωράς με τη θεραπεία σου.