Αλκοόλ
Το αλκοόλ επιταχύνει σημαντικά την ταχύτητα με την οποία η ηπατίτιδα C βλάπτει το ήπαρ. Η έρευνα έχει δείξει σαφώς ότι η σοβαρότητα της ηπατικής νόσου σε άτομα με ιογενείς ηπατίτιδες είναι πολύ μεγαλύτερη μεταξύ εκείνων που καταναλώνουν αλκοόλ. Αυτό έχει φανεί στα ποσοστά της ίνωσης, της ανάπτυξης κίρρωσης, της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του ήπατος και τέλος στα ποσοστά επιβίωσης. Μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι η καθημερινή πρόσληψη αλκοόλης πάνω από 4-5 μονάδες επηρεάζει σημαντικά την εξέλιξη. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα εάν είναι ασφαλές να καταναλώνεται μικρή ποσότητα αλκοόλ περιστασιακά, αλλά οι γιατροί συμβουλεύουν γενικά τους ασθενείς με ηπατίτιδα C να απέχουν εντελώς από το αλκοόλ.

Ηλικία
Οι άνθρωποι άνω των 40 ετών είναι πιο επιρρεπείς σε ταχύτερους ρυθμούς ίνωσης. Αυτό οφείλεται στη μείωση της ροής του αίματος εντός του ήπατος που συμβαίνει καθώς οι άνθρωποι γερνούν (που σημαίνει ότι το ήπαρ δεν λειτουργεί στο βέλτιστο επίπεδο). Καθώς αυξάνεται η ηλικία, τα επίπεδα ανάπτυξης ανοσίας επίσης μειώνονται, όπως επίσης πάρα πολύ και η ικανότητα του ατόμου να χρησιμοποιεί πλήρως τους φυσικούς αντιοξειδωτικούς παράγοντες του ήπατος. Αυτά ισχύουν αν έχετε προσβληθεί με ηπατίτιδα C μετά τα σαράντα ή αν είχατε ήδη την ασθένεια για κάποιο χρονικό διάστημα πριν.

Φύλο

Όποια και αν είναι η ηλικία τους, οι άνδρες είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν μια ταχύτερη εξέλιξη της νόσου προς κίρρωση από ό, τι οι γυναίκες. Πιστεύεται ότι αυτό οφείλεται στο ότι τα οιστρογόνα αποτρέπουν ορισμένες πτυχές ανάπτυξης της ίνωσης. Η προοδευτική ουλοποίηση μπορεί να επιταχύνεται στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, όταν μειώνεται η παραγωγή των οιστρογόνων.

Έλλειψη αντιοξειδωτικών
Ένα υγιές συκώτι είναι εξοπλισμένο με μια σειρά από αντι-οξειδωτικά. Αυτές οι χημικές ουσίες προστατεύουν το ήπαρ από την επιβλαβή δράση των οξυγονούχων ελευθέρων ριζών, οι οποίες είναι τα υπο-προϊόντα και απόβλητα των κυτταρικών και μεταβολικών διεργασιών. Στη χρόνια ηπατική νόσο φαίνεται να υπάρχει μια σημαντική μείωση των αντι-οξειδωτικών. Αυτό είναι σημαντικό επειδή το πλεόνασμα των ελεύθερων ριζών οξυγόνου μπορεί να δημιουργήσει μια κατάσταση γνωστή ως οξειδωτικό στρες, η οποία σχετίζεται με την εξέλιξη της ίνωσης.
Συν-λοίμωξη (συλλοίμωξη) από τον ιό HIV και τον ιό της ηπατίτιδας Β (HBV)
Η συλλοίμωξη της ηπατίτιδας C με τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) προκαλεί ταχύτερη εξέλιξη της ηπατικής βλάβης. Μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ανάπτυξης κίρρωσης και καρκίνου του ήπατος Έχει επίσης αποδειχτεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η συλλοίμωξη με τον ιό HIV μπορεί επίσης να επιταχύνει την εξέλιξη προς την κατεύθυνση του AIDS, ιδιαίτερα στην περίπτωση γονότυπου 1α της ηπατίτιδας C.
Η συλλοίμωξη επίσης με τους δύο ιούς ηπατίτιδων C και B (HCV και HBV) οδηγεί κατά κανόνα σε βαρύτερη κλινική και εργαστηριακή εικόνα, συμπεριλαμβανομένης και της ιστοπαθολογικής εικόνας του ήπατος (ευρήματα από τη βιοψία). Ο κίνδυνος και η ταχύτητα  ανάπτυξης κίρρωσης ή/και ηπατοκυτταρικού καρκίνου, αυξάνεται ιδιαίτερα και σε αυτή την περίπτωση.