Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» συμμετέχει κάθε χρόνο στις δράσεις ευαισθητοποίησης για την παγκόσμια ημέρα κατά της ηπατίτιδας (28 Ιουλίου). Για τη φετινή χρονιά, σε συνεργασία με τους δημοσιογράφους από το ρεπορτάζ υγείας που συμμετέχουν στη φωτογραφική καμπάνια, σκοπός καθίσταται η ευαισθητοποίηση και η προτροπή του ευρέως κοινού -από το οποίο αρκετά μεγάλο ποσοστό νοσεί και δεν το γνωρίζει- να εξεταστεί και να ενημερωθεί σε ό,τι αφορά την ηπατίτιδα: την πρόληψη, τη θεραπεία, τον εμβολιασμό, το στίγμα γύρω από αυτή.
Η ιογενής ηπατίτιδα παραμένει μια παραμελημένη απειλή, αν και εκτιμάται ότι 23 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με χρόνια ηπατίτιδα. Ακόμη και σε χώρες με υψηλή επίγνωση της νόσου και ενεργητικές πολιτικές για την πρόληψη, ανιχνεύσιμο είναι λιγότερο από το 40% των λοιμώξεων. Αυτό σημαίνει ότι λιγότεροι από ένας στους πέντε ανθρώπους που έχουν μολυνθεί γνωρίζουν ότι νοσούν! Στις περισσότερες χώρες, το ποσοστό ανίχνευσης είναι δραματικά χαμηλό και αυτός είναι ο λόγος που σε ορισμένες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθεί να μην διαγιγνώσκεται ούτε καν ένα μεμονωμένο περιστατικό από τα εκατό άτομα που φέρουν τον ιό!
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκατομμύρια Ευρωπαίοι εξακολουθούν να αγνοούν ότι πάσχουν από ηπατίτιδα. Η αποτελεσματική δράση για την καταπολέμηση της ηπατίτιδας δεν θεωρείται ως υψηλή προτεραιότητα από τις κυβερνήσεις. Η έλλειψη πολιτικής ευαισθητοποίησης και εστίασης στο θέμα αυτό θέτει το γενικό πληθυσμό σε κίνδυνο