Σε γενικές γραμμές η πιθανότητα μετάδοσης του ιού της ηπατίτιδας C μέσω του σεξ  είναι πολύ χαμηλή. Και είναι εξαιρετικά χαμηλότερη σε σχέση με άλλους αναγνωρίσιμους τρόπους μετάδοσης της ηπατίτιδας C (χρήση ενδοφλεβίων ουσιών). Το σεξ πάντως που γίνεται χωρίς προφύλαξη μπορεί να αποτελέσει ρίσκο, αν υπάρχουν πρακτικές που προκαλούν μικροτραυματισμούς και επαφή με αίμα (ιδιαίτερα στο πρωκτικό σεξ). ή αν υπάρχουν άλλες σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως αφροδίσια νοσήματα που μπορεί να προκαλούν αλλοιώσεις στο δέρμα των γεννητικών οργάνων ή/και τον πρωκτό (σύφιλη, έρπης γεννητικών οργάνων κλπ). Σε αυτές τις περιπτώσεις ο κίνδυνος μετάδοσης HCV λοίμωξης αυξάνει κατά πολύ. Οι πιθανότητες της μετάδοσης αυξάνονται επιπλέον, όταν το άτομο με ηπατίτιδα C είναι και θετικός στη λοίμωξη με τον ιό HIV.

Πάντως σε μια μονογαμική σχέση, και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει επαφή με αίμα, το ρίσκο που έχει κάποιος να μεταδώσει τον ιό σεξουαλικά (όταν δεν παίρνει προφυλάξεις) είναι γενικά χαμηλό. Ο κίνδυνος όμως  αυξάνεται στις περιπτώσεις που υπάρξει τραυματισμός ή μικροτραυματισμός και αίμα, κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής (όπως πχ. στο πρωκτικό σεξ).

Αυτές οι καταστάσεις πολλές φορές δεν γίνονται αντιληπτές κατά τη διάρκεια του σεξ, ακόμη και σε μια μονογαμική σχέση. Όμως το να μην αντιλαμβάνεσαι αν οι σεξουαλικές πρακτικές που κάνεις έχουν έναν κίνδυνο, συμβαίνει πολύ συχνότερα εάν έχεις πολλαπλούς και συχνούς σεξουαλικούς συντρόφους. Σε αυτή την περίπτωση συνήθως κάποιος δεν αφιερώνει χρόνο να σκεφτεί ποιες σεξουαλικές πρακτικές έχουν ρίσκο ή αν σε περίπτωση που έχει αφροδίσιο νόσημα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μεταδώσει ή να αποκτήσει HCV, HBV ή HIV λοίμωξη.

Βεβαίως η  σεξουαλική στάση και συμπεριφορά του κάθε ατόμου είναι προσωπική επιλογή και γι’ αυτό κάποια μονογαμικά ζευγάρια αποφασίζουν ότι  για ένα τέτοιο χαμηλό ποσοστό ρίσκου δεν αξίζει να σταματήσουν να κάνουν σεξ χωρίς προφύλαξη. Παρόλα αυτά υπάρχουν και ζευγάρια που εξαιτίας αυτού του ποσοστού αποφασίζουν να κάνουν σεξ μονάχα με προφύλαξη