Στην Ελλάδα το αίμα και τα παράγωγα του ελέγχονται συστηματικά για ιούς ηπατίτιδας Β και C από το 1992. Αυτό σημαίνει πως όσα άτομα έχουν κάνει μετάγγιση αίματος πριν από τη χρονολογία αυτή είναι πιθανό να έχουν εκτεθεί στους ιούς αυτούς. Υπάρχει και περίπτωση να μην γνωρίζεις αν σου έχει γίνει μετάγγιση αίματος, εφόσον κάποτε υποβλήθηκες σε χειρουργική επέμβαση. Μπορείς να το μάθεις αναζητώντας το ιατρικό ιστορικό σου στο νοσοκομείο όπου έγινε η επέμβαση.

Θα πρέπει ωστόσο να γνωρίζεις πως υπάρχει (όπως και για τον ιό HIV) ένα χρονικό «παράθυρο» όπου οι ιοί HBV και HCV δεν μπορούν να ανιχνευτούν παρότι μπορεί να βρίσκονται στο αίμα σου. Αυτή η λανθάνουσα χρονική περίοδος είναι για τους ιούς αυτούς 2-3 μήνες τουλάχιστον από τη στιγμή της μετάδοσης. Σε ορισμένα μάλιστα άτομα η περίοδος αυτή μπορεί και να φτάσει τους 6 μήνες. Για τον HIV η περίοδος αυτή που δεν ανιχνεύεται στο αίμα είναι 11 μέρες με την εξελιγμένη μοριακή μέθοδο εξέτασης, ή 45 μέρες με την παλιά μέθοδο (ELISA). Τη μοριακή μέθοδο δεν τη χρησιμοποιούν οι αιμοδοσίες όλων των νοσοκομείων.

Επίσης στις αιμοδοσίες δεν έχουν την πολυτέλεια να καλούν ξανά τους αιμοδότες για συμπληρωματικές εξετάσεις. Έτσι έχουν συμβεί περιστατικά, ακόμη και μετά το 1992, όπου άνθρωποι που υποβλήθηκαν σε μετάγγιση αίματος ή παραγώγων αυτού, λόγω επέμβασης ή για άλλους λόγους, προσβλήθηκαν από ιούς HBV και HCV και σε ελάχιστες περιπτώσεις και από τον HIV. Γι’ αυτό θα πρέπει να είσαι πολύ επιφυλακτικός στο να δώσεις αίμα που θα μεταγγιστεί σε κάποιον συνάνθρωπό σου στις παρακάτω περιπτώσεις :

1. Αν δεν έχεις εμβολιαστεί, ούτε έχεις ανοσία στον ιό HΒV

2. Αν στο πρόσφατο διάστημα (2-3 μήνες τουλάχιστον) πριν την αιμοδοσία είχες επικίνδυνες σεξουαλικές επαφές (οπότε ακόμη και αν έχεις εξεταστεί στο διάστημα αυτό δεν μπορεί να φανεί με σιγουριά αν έχεις προσβληθεί )

3. αν γενικά δεν παίρνεις μέτρα προφύλαξης στο σεξ ή κάνεις χρήση ενδοφλέβιων ουσιών και δεν ελέγχεσαι τακτικά για τους ιούς HBV, HCV και HIV.

Αν συμβαίνουν αυτά καλύτερα να μη δώσεις αίμα και να περιμένεις έως ότου εξεταστείς σε χρονικό διάστημα ασφαλές μετά τις επικίνδυνες επαφές ή τη χρήση ουσιών.

Αντίστοιχα όποιος(-α) υποβάλλεται σε τακτικές μεταγγίσεις ή λαμβάνει συχνά ή/και μεγάλες ποσότητες προϊόντων αίματος, συνιστάται και θα πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιάζεται κατά της ηπατίτιδας Β πριν από την έναρξη της θεραπείας, αλλά και επίσης να εξετάζεται τακτικά για λοίμωξη από τους ιούς HCV και HIV2. Σε χώρες όπου το αίμα δεν ελέγχεται, οι μεταγγίσεις αίματος αποτελούν σοβαρότατη πηγή μόλυνσης από ιούς HBV, HCV και HIV.

Οι ιοί HBV και HCV μπορούν επίσης να μεταδοθούν από ιατρικές και οδοντιατρικές θεραπείες σε χώρες όπου ο εξοπλισμός δεν αποστειρώνεται κατάλληλα.