Το κάπνισμα έχει αρνητική επίδραση στην υγεία του καθενός. Στις μέρες μας είναι αποδεδειγμένη η σχέση που έχει το κάπνισμα  με την ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου, με το εμφύσημα, τη στεφανιαία νόσο και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Επιπλέον οι καπνιστές είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως βρογχίτιδα, πνευμονία και πλευρίτιδα. Το κάπνισμα είναι επίσης γνωστό ότι καταστρέφει τις απαραίτητες βιταμίνες του οργανισμού. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το κάπνισμα μπορεί να επιταχύνει την εξέλιξη της ηπατίτιδας C. Αυτό δεν επιβεβαιώνεται, αλλά δεδομένου των γενικότερων αρνητικών συνεπειών που έχει το κάπνισμα στην υγεία, δεν θα αποτελούσε έκπληξη.

Εάν αποφασίσεις να σταματήσεις το κάπνισμα, ακόμα κι αν θεωρείσαι χρόνιος καπνιστής, θα βελτιωθεί η υγεία σου και θα μειώσεις τις πιθανότητες να αναπτύξεις κάποια ασθένεια που σχετίζεται με το κάπνισμα. Ωστόσο, τα να έχεις απλά την θέληση να σταματήσεις από το να είσαι έτοιμος να το πραγματοποιήσεις είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Η έρευνα έχει δείξει ότι ακόμη και η πιο αισιόδοξη σκέψη για να σταματήσεις το κάπνισμα είναι ανεπιτυχής, αν αυτή δεν ακολουθείται από μια σταθερή δέσμευση προς τον εαυτό σου για να σταματήσεις. Η δέσμευση αυτή, αναμφισβήτητα, είναι το σημαντικότερο κλειδί για την επιτυχία.

Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να είναι μια πολύ αγχωτική διαδικασία, έτσι η επιλογή της σωστής χρονικής στιγμής για να αρχίσεις αυτήν την προσπάθεια είναι πολύ σημαντική. Αν είσαι έντονα αγχωμένος για μια σειρά από πράγματα και η νικοτίνη αποτελούσε μια διέξοδο διαφυγής από το άγχος, τότε ίσως είναι καλύτερα να αναβάλεις αυτήν την προσπάθεια  μέχρι να πέσουν τα επίπεδα του άγχους σου και να καταφέρεις να ανακτήσεις τον αυτοέλεγχό σου. Το να προσθέσεις ένα επιπλέον άγχος στον ήδη επιβαρυμένο εαυτό σου ίσως να μην είναι η καλύτερη ιδέα.

Η νικοτίνη είναι μια εθιστική ουσία που προκαλεί συμπτώματα στέρησης όταν απουσιάσει απότομα από τον οργανισμό σου. Επιπλέον, το κάπνισμα είναι μια συμπεριφορά που εύκολα μαθαίνεται αλλά δύσκολα ξεχνιέται, ειδικά αν βρεθείς σε καταστάσεις με ανθρώπους που καπνίζουν και δεν αντιμετωπίζουν υποστηρικτικά τη δική σου προσπάθεια. Οποιοδήποτε σχέδιο κάνεις ώστε να σταματήσεις το κάπνισμα αυτό πρέπει να περιλαμβάνει εκτός από την χημική εξάρτιση και την πρόβλεψη για αλλαγή της επίκτητης συμπεριφοράς που συνοδεύει το κάπνισμα : όπως ειπώθηκε και με τη χρήση αλκοόλ, θα πρέπει να μάθεις να αποφεύγεις συνειδητά μέρη, καταστάσεις και ανθρώπους που σε φέρνουν σε επαφή με το κάπνισμα, καθώς και συνήθειες που έχεις συνδέσει με αυτό (πχ. φαγητό, καφές, τηλέφωνο κλπ). Δεν είναι καθόλου εύκολο και θα πρέπει να το έχεις πάρει απόφαση για να το κάνεις…

Θεραπεία της νικοτίνης με υποκατάστατα

Μια σειρά από θεραπείες με υποκατάστατα ενάντια στην νικοτίνη είναι διαθέσιμες σήμερα. Αυτά περιλαμβάνουν τα επιθέματα νικοτίνης, δισκία, εισπνευστήρες και τσίχλες. Κάθε ένα από αυτά έχει σχεδιαστεί για να σε βοηθήσει να ανεξαρτητοποιηθείς από τη νικοτίνη σταδιακά, και ως εκ τούτου να ελαττώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων στέρησης. Τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν, αλλά στο σύνολο οι καπνιστές που χρησιμοποιούν υποκατάστατα της νικοτίνης ως μέθοδο για να σταματήσουν το κάπνισμα, έχουν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας από εκείνους που τα αποφεύγουν. Καλό είναι να ενημερώσεις το γιατρό σου για το υποκατάστατο νικοτίνης που σκέφτεσαι να χρησιμοποιήσεις για να εξασφαλιστεί ότι αυτό δεν θα παρεμβαίνει ή δεν πρόκειται να υπάρξει ανεπιθύμητη αντίδραση με άλλα φάρμακα που μπορεί να παίρνεις. Στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος στην Ελλάδα, υπάρχει εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό για να σε βοηθήσει να επιλέξεις ένα φάρμακο-υποκατάστατο της νικοτίνης.

Βελονισμός

O βελονισμός έχει προωθηθεί εδώ και πολλά χρόνια ως μια επιτυχημένη μορφή θεραπείας για να κόψει κάποιος το κάπνισμα. Η θεραπεία περιλαμβάνει γενικά την εισαγωγή βελόνων στους λοβούς των αυτιών. Μερικοί θεραπευτές χρησιμοποιούν και φυσική πίεση στα σημεία βελονισμού με το χέρι, τον αγκώνα ή με διάφορες συσκευές, ως εναλλακτική μέθοδο και παράλληλα με το βελονισμό. Το κύριο πλεονέκτημα του βελονισμού ως μέθοδο διακοπής του καπνίσματος για εκείνους με ηπατίτιδα C είναι ότι δεν επηρεάζει καθόλου τα φάρμακα που χρειάζεται να παίρνεις αν βρίσκεσαι σε θεραπεία. Φυσικά καλό είναι να αναζητήσεις έναν έμπειρο επαγγελματία.