Μόλις αποκτήσει πρόσβαση στο ανθρώπινο σώμα, οι ιοί της ηπατίτιδας εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος. Στη συνέχεια αναζητούν κύτταρα, τα οποία θα τους επιτρέψουν να εισχωρήσουν μέσα τους. Όταν τα εντοπίσουν, αρχίζουν να εισέρχονται σε αυτά μολύνοντάς τα και έτσι αρχίζουν να αναπαράγονται.

Αρχικά θεωρήθηκε ότι ο ιός της ηπατίτιδας C μόλυνε μόνο τα κύτταρα του ήπατος. Αυτό σήμερα γνωρίζουμε ότι δεν είναι σωστό. Ο ιός βρίσκεται επίσης σε τμήματα του ανοσοποιητικού συστήματος, σε κύτταρα του μυελού των οστών, στον εγκέφαλο και στο υγρό που τον περιβάλλει (εγκεφαλονωτιαίο υγρό). Εντούτοις, τα κύτταρα του ήπατος είναι εκείνα τα οποία ο ιός στοχεύει πρωταρχικά.

Μόλις ο ιός φθάσει στο ήπαρ, συνδέεται με ειδικούς υποδοχείς που υπάρχουν στην επιφάνεια των ηπατοκυττάρων και είναι κυτταρικές πρωτεΐνες . Οι αντίστοιχες πρωτεΐνες που αποτελούν το εξωτερικό περίβλημα (κέλυφος) ή λεγόμενο καψίδιο του ιού, μοιάζουν πολύ με αυτές της επιφάνειας των ηπατικών κυττάρων, δηλαδή έχουν πολύ όμοια χημική δομή… Έτσι τα ηπατοκύτταρα συγχέουν την παρουσία του ιού με κάτι που τους μοιάζει και δεν μπορούν να τον αναγνωρίσουν ως κίνδυνο. Κατά συνέπεια οι επιφανειακοί πρωτεϊνικοί υποδοχείς του ηπατοκυττάρου επιτρέπουν στον ιό να συνδεθεί μαζί τους (χρησιμοποιώντας τις πρωτεΐνες του κελύφους του) και στη συνέχεια να εισχωρήσει μέσα στο κύτταρο. Μόλις εισχωρήσει, ο ιός αποβάλλει το πρωτεϊνικό περίβλημά του (ιικό καψίδιο). Στη συνέχεια απελευθερώνει το γενετικό του υλικό (RNA) μέσα στο κύτταρο και αυτό φτάνει στον κυτταρικό πυρήνα και συνδέεται με το δίκλωνο DNA (γενετικό υλικό) του ηπατικού κυττάρου. Δίνονται έτσι οδηγίες από το ιικό RNA γονιδίωμα για να δημιουργηθούν νέες δομές ιικής πρωτεΐνης (καψίδια) και ιικού γονιδιώματος (μονοί κλώνοι RNA), χρησιμοποιώντας το DNA του ηπατοκυττάρου.

Το νέο ιικό γονιδίωμα RNA που δημιουργείται με την αναπαραγωγή, εγκλείεται στη συνέχεια μέσα στα νέα δημιουργημένα ιικά πρωτεϊνικά καψίδια και έτσι σχηματίζεται ένα νέο πλήρες σωματίδιο ιού (βίριο) – που έχει το προστατευτικό του κέλυφος από πρωτεΐνες. Τώρα ο ιός είναι έτοιμος να εξέλθει από το κύτταρο και να μολύνει άλλα ηπατοκύτταρα. Συνήθως, όταν ο ιός εξέρχεται από τα μολυσμένα κύτταρα αυτά καταστρέφονται. Ως συνέπεια της καταστροφής τους, απελευθερώνονται χημικές ουσίες (ιντερφερόνες) που καθοδηγούν όλα τα γειτονικά κύτταρα προκειμένου να κάνουν το ίδιο (δηλαδή να καταστραφούν πριν μολυνθούν) για να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού. Ωστόσο, όπως και πολλοί άλλοι ιοί, ο ιός της ηπατίτιδας C έχει αναπτύξει τρόπους για να παρεμβαίνει σε αυτή τη διαδικασία. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες πολλαπλασιασμού και επιβίωσης του.