Τα ναρκωτικά αυτά είναι καταστροφικά για το ήπαρ σου, ειδικά αν πάσχεις από ηπατίτιδα C. Ζήτα βοήθεια με χρήση υποκατάστατων (μεθαδόνη, βουπρενορφίνη) ή σε ’’στεγνά’’ προγράμματα απεξάρτησης. Θα πρέπει να γνωρίζεις πως η μέχρι τώρα εμπειρία στην Ελλάδα δείχνει πως οι ενεργοί χρήστες αυτών των ουσιών, ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να πάρουν θεραπεία για τη λοίμωξη και αντιλαμβάνονται πως η χρήση δεν τους βοηθάει, γι’ αυτό και σε μεγάλο ποσοστό ζητούν συνειδητά βοήθεια για να σταματήσουν τη χρήση. Μπορείς και εσύ να ανήκεις σε αυτούς και μπορούν να σε βοηθήσουν, ειδικά όσοι τα κατάφεραν και με τις δύο θεραπείες.

Ζήτησε βοήθεια και στήριξη (ψυχολογική, κοινωνική) για να βρεις ένα ασφαλές περιβάλλον όπου θα μπορείς να ζεις και να τρέφεσαι σωστά, αν δεν το έχεις. Θα σε βοηθήσει να προστατέψεις τον εαυτό σου από τη χρήση και τα επακόλουθά της και να μένεις αρκετά νηφάλιος ώστε να τηρήσεις σωστά τη θεραπεία της ηπατίτιδας C. Έρευνα μάλιστα έδειξε πως τα μέλη των θεραπευτικών κοινοτήτων (στεγνά προγράμματα απεξάρτησης) που έχουν ηπατίτιδα C, έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας στην τήρηση και το αποτέλεσμα της  θεραπείας για τη λοίμωξη.

Μέρη για βοήθεια

Εάν έχεις  αποφασίσει ότι θέλεις να κάνεις κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σου, αλλά αισθάνεσαι ότι μια μικρή βοήθεια ή υποστήριξη μπορεί να είναι χρήσιμη, υπάρχουν μια σειρά από λύσεις που θα μπορούσες να εξετάσεις. Κάποιοι μπορεί να είναι σε θέση να σου παρέχουν βοήθεια άμεσα, ενώ άλλοι θα είναι σε θέση να σε παραπέμψουν σε ένα κατάλληλο άτομο ή μια κατάλληλη οργάνωση για βοήθεια.