ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΝΤΟ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΜΕ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ C

Αθήνα 15/10/2015

Αξιότιμε κ Πρόεδρε,

Ο λόγος που σας γράφουμε είναι για να εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας σχετικά με τα σοβαρότατα εμπόδια στην πρόσβαση στην θεραπεία, που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς που ζουν με ηπατίτιδα C στην Ελλάδα.

Η Διεύθυνση Φαρμάκου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., με επιστολές στις 20 Δεκεμβρίου 2014 (Αρ. Πρωτ.:ΔΒ4Α/Γ99/2000) και στις 23 Ιανουαρίου 2015 (Αρ.Πρωτ.: ΔΒ4Α/Γ99/11), μας γνωστοποίησε πώς θέτει συγκεκριμένα κριτήρια σχετικά με την αποζημίωση φαρμάκων για την ηπατίτιδα C. Επιπλέον, έχουν τεθεί συγκεκριμένα κριτήρια στην θετική λίστα για τα φάρμακα που εντάχθηκαν σε αυτή τον Ιούνιο.

Παρόλα αυτά μέχρι και σήμερα λαμβάνουμε καταγγελίες, σε καθημερινή βάση, από ασθενείς που ενώ πληρούν τα παραπάνω κριτήρια δυστυχώς λαμβάνουν αρνητική απάντηση από την επιτροπή εγκρίσεων στα αιτήματα που υποβάλουν οι θεράποντες γιατροί.

Τα κριτήρια που έχει θέσει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ είναι ήδη στενά, ασαφή και αποκλείουν την πλειοψηφία των ασθενών από τις καινούργιες θεραπείες. Πέραν των κριτηρίων η Επιτροπή Εγκρίσεων θέτει επί πλέον αυθαίρετους περιορισμούς κατά το δοκούν στην πρόσβαση των ασθενών.

Όπως γνωρίζετε πρόκειται για ασθενείς που βρίσκονται σε προχωρημένη νόσο και χρίζουν άμεσα θεραπείας. Τα επί πλέον εμπόδια θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους ή/και την ζωής τους. Επίσης, δημιουργεί ασάφειες στους γιατρούς ως προς την διαδικασία, ταλαιπωρία στους ασθενείς, ενώ εγείρει και θέματα διαφάνειας.

Παρακαλούμε για τις από μέρους σας άμεσες ενέργειες ώστε τα κριτήρια και η διαδικασία εγκρίσεων να γίνουν συγκεκριμένα και να εφαρμόζονται με διαφανή τρόπο.

Επιπλέον κρίνουμε επιβεβλημένο να εγκρίνονται θεραπείες στις παρακάτω κατηγορίες ασθενών:

  • Ασθενείς που παρουσιάζουν αντένδειξη στην ιντερφερόνη, ανεξάρτητα του σταδίου της ηπατικής ίνωσης. (πχ: ασθενείς που πάσχουν από αυτοάνοσο συνοδό νόσημα, είτε ασθενείς σε σοβαρά καρδιακά προβλήματα, καθώς και αυτούς που πάσχουν από ζαχαρώδη διαβήτη.
  • Οι ασθενείς που βρίσκονται σε στάδιο ηπατικής ίνωσης F2 και F3 με προηγούμενη αποτυχημένη προσπάθεια σε παλιότερο θεραπευτικό σχήμα.
  • Να μην υπάρχει ηλικιακός περιορισμός καθώς υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων σε ασθενείς άνω των 75 ετών.
  • Να συμπεριληφθούν στα κριτήρια οι ασθενείς με συλλοίμωξη από τον ιό HIV όπως προβλέπουν οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες όπως και αυτές του Κ.Ε.Ε.Λ.Π.Ν.Ο.

 

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος του ΔΣ,

Γιώργος Καλάμιτσης

2015-10-15T17:10:27+03:00