Αθήνα 19/6/2015

 

Θέμα: Εμπόδια στην πρόσβαση στην θεραπεία σε ασθενείς με HCV

 

Αξιότιμε Πρόεδρε,

 

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να εκφράσουμε τη βαθιά ανησυχία μας σχετικά με τα εμπόδια στην ήδη περιορισμένη πρόσβαση στις καινούργιες θεραπείες για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C και τη συνεχή ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασθενείς.

Πρόκειται για ασθενείς με κίρρωση (προχωρημένη ηπατική ίνωση F4), στους οποίους οι ιατροί έχουν συνταγογραφήσει τα νέα θεραπευτικά σχήματα άνευ ιντερφερόνης, ακολουθώντας τις διεθνείς και τις εθνικές κατευθυντήριες οδηγίες του Κ.Ε.Ε.Λ.Π.Ν.Ο.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, τα θεραπευτικά σχήματα με ιντερφερόνη έχουν αποτελεσματικότητα μικρότερη του 30% στους ασθενείς που βρίσκονται σε στάδιο ηπατικής ίνωσης F4. Όπως γίνεται κατανοητό, αυτό συνεπάγεται περιττή ταλαιπωρία για τον ασθενή ενώ το σύστημα υγείας θα κληθεί, στην συντριπτική πλειοψηφία, να χρηματοδοτήσει εκ νέου τη θεραπευτική αγωγή των συγκεκριμένων ασθενών.

Επιπρόσθετα, μερικοί από τους ασθενείς δεν μπορούν να λάβουν ιντερφερόνη ή/και ριμπαβιρίνη. Είναι απαράδεκτο οι ασθενείς να χρειάζεται να φθάσουν στην κίρρωση για να λάβουν θεραπεία, δεδομένου ότι πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, σοβαρή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, μη ελεγχόμενη υπέρταση, μη ελεγχόμενο σακχαρώδη διαβήτη κ.λ.π

Θεωρούμε ότι είναι ηθικά ανεπίτρεπτο οι ασθενείς είτε με κίρρωση (προχωρημένη ηπατική ίνωση F4) είτε αυτοί που δεν μπορούν να λάβουν παλιά θεραπευτικά σχήματα με ιντερφερόνη ή/και ριμπαβιρίνη να μην έχουν πρόσβαση στις καινούργιες, περισσότερο ανεκτές και πιο αποτελεσματικές θεραπείες.

Επί του παρόντος, παρακαλούμε όπως εκδώσετε οδηγία προς την ιατρική κοινότητα με τα κριτήρια των ασθενών που δικαιούνται να λάβουν θεραπεία άνευ ιντερφερόνης, δηλ. όλοι οι F3 με προηγούμενη αποτυχημένη προσπάθεια, όλοι οι ασθενείς που δεν μπορούν να πάρουν ιντερφερόνη ή/και ριμπαβιρίνη ανεξαρτήτως σταδίου ίνωσης, τους F4 ανεξαρτήτως αν είναι αντιρροπούμενη ή μη-αντιρροπούμενη κίρρωση και ανεξαρτήτως αν είναι προθεραπευμένοι.

Με την παρούσα επιστολή και με το χαρακτήρα του επείγοντος, σας καλούμε να αναλάβετε κάθε δυνατή πρωτοβουλία, ώστε να αποκατασταθεί η πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία τους, προασπίζοντας στην πράξη το συνταγματικά θεμελιωμένο αγαθό της προστασίας της υγείας του κάθε πολίτη.

Είμαστε πεπεισμένοι πως το κάλεσμά μας θα βρει την άμεση και θετική σας ανταπόκριση και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση.

 

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος του ΔΣ, Γιώργος Καλάμιτσης