Μέτριος κίνδυνος εάν δεν υπάρξει εμβολιασμός

Ο κίνδυνος λοίμωξης στα μέλη της οικογένειας όπου δεν υπάρχει σεξουαλική επαφή (π.χ. γονείς ή παιδιά) είναι μικρότερος αλλά υπαρκτός. Αν ένα μέλος της οικογένειας έχει μολυνθεί και δεν είναι σε θέση να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για αποτροπή της επαφής του αίματός του με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, τότε ο κίνδυνος αυξάνει περισσότερο (πχ. ένα μικρό παιδί που μαλώνει με τα αδέλφια του και κάνει αμυχές ή μικροτραυματισμούς). Γι’ αυτό συνιστάται και επιβάλλεται ο εμβολιασμός όλων των υπολοίπων μελών της οικογένειας, εφόσον ένα μέλος της έχει προσβληθεί από τη λοίμωξη.

Συνιστάται πάντοτε να μην μοιράζεσαι προϊόντα ατομικής υγιεινής ή καλλωπισμού, όπως οδοντόβουρτσες, ξυραφάκια, ψαλίδια νυχιών, τσιμπιδάκια και  κουρευτικές μηχανές, καθώς μπορεί να υπάρχει μια μικρή ποσότητα αίματος σε αυτά. Είναι σημαντικό επίσης να διατηρηθεί ένα υψηλό επίπεδο καθαριότητας και υγιεινής στις κοινές εγκαταστάσεις, όπως στην τουαλέτα, ειδικά για τα θηλυκά μέλη της οικογένειας κατά την έμμηνο ρύση.

Επιτρέπεται να πλένεις τα καθημερινά σου ρούχα μαζί με εκείνα των άλλων μελών της οικογένειας εφόσον χρησιμοποιείς ζεστό κύκλο πλύσης (τουλάχιστον 60 βαθμοί) και απορρυπαντικά (βιολογικά ή μη βιολογικά)10. Εάν γνωρίζεις ότι τα ρούχα σου έχουν αίμα ή άλλα σωματικά υγρά που μπορεί να περιέχουν τον ιό, ως προληπτικό μέτρο, θα πρέπει να τα πλένεις ξεχωριστά.