Είναι αποκλειστικά δική σου απόφαση ποιόν θα αποφασίσεις να ενημερώσεις. Την στιγμή που θα παραλάβεις τις ιατρικές σου εξετάσεις και την διάγνωση σου μόνο εσύ και οι θεράποντες ιατροί σου θα γνωρίζουν την κατάσταση της υγείας σου.

Ο θεράποντας ιατρός σου απαγορεύεται να δώσει στοιχεία για την παρούσα κατάστασή σου σε οποιονδήποτε τρίτο μιας και δεσμεύεται από νόμους ηθικής όπως το ιατρικό απόρρητο που επιβάλλεται να ακολουθούν οι άνθρωποι που εργάζονται στον τομέα της υγείας. Οι μόνοι άνθρωποι που μπορεί ο θεράπων ιατρός  σου να ενημερώσει χωρίς την συγκατάθεσή σου είναι οι άλλοι εργαζόμενοι του τομέα υγείας που θα παρακολουθούν την περίπτωσή σου.

Η απόφαση με ποιον θα μοιραστείς τα αποτελέσματα των ιατρικών σου εξετάσεων είναι δύσκολη και καλό θα ήταν να λάβεις υπόψη σου κάποια θέματα που αναγράφονται στις παρακάτω ενότητες. Μην ξεχνάς ότι από την στιγμή που θα εκμυστηρευτείς σε κάποιον το γεγονός ότι είσαι θετικός στον ιό της ηπατίτιδας C, αυτομάτως αυτή η πληροφορία δεν θα είναι πλέον στον έλεγχο σου. Εξαιτίας αυτού θα πρέπει να σκεφτείς αρκετά σοβαρά σε ποιόν θα πρέπει να εμπιστευτείς αυτή την πληροφορία.

Υπάρχει κάποιος που πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσω ?

Αυτό εξαρτάται από τις ιδιαίτερες συνθήκες του κάθε ασθενή. Τα θέματα που αφορούν στην υγεία σου συνήθως δεν απαιτούν γνωστοποίηση, αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Αν για παράδειγμα έχεις κάνει μια καινούργια ασφάλεια ζωής ή πρόκειται να ανανεώσεις την παρούσα ασφάλεια ζωής σου, η οποία αφορά ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε ετήσια βάση, τότε ίσως να ήταν καλό να ενημερώσεις τον ασφαλιστή σου. Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι οποιαδήποτε πληροφορία δώσεις στον ασφαλιστή σου αποτελεί μέρος του συμβολαίου που θα συνάψεις με την ασφαλιστική σου εταιρεία. Αν η πληροφορία που δώσεις στην εταιρία είναι ανακριβής ή ψευδής μπορεί να οδηγηθείς σε ακύρωση του ασφαλιστικού σου συμβολαίου.

Είναι σημαντικό να διαβάσεις τα μικρά γράμματα στις παρούσες ή στις καινούργιες ασφάλειες ζωής που θα κάνεις προτού αποφασίσεις τι και σε ποιόν θα επικοινωνήσεις τα ιατρικά σου δεδομένα. Επίσης καλό θα ήταν να επικοινωνήσεις με την ασφαλιστική εταιρεία σου και ανώνυμα να ζητήσεις κάποιες πληροφορίες που αφορούν στην προστασία των προσωπικών σου δεδομένων.

Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι δεν υπάρχει κάποιος νόμος που σε υποχρεώνει να ενημερώσεις τους ανθρώπους που συνεργάζεσαι ότι έχετε Ηπατίτιδα C. Παρόλα ταύτα καλό θα ήταν να ενημερώσεις κάποιους επαγγελματίες υγείας για την κατάσταση της υγείας σου όπως για παράδειγμα τον οδοντίατρο σου που μπορεί να έρθει σε επαφή με το αίμα σου. Η ενημέρωση αυτή θα τους βοηθήσει να τηρήσουν αυστηρότερα τους επαγγελματικούς κανόνες προφύλαξης από τέτοια μεταδοτικά νοσήματα, αν και είναι επιβεβλημένο να το κάνουν σύμφωνα με τα διεθνή standards για όλους τους ασθενείς, χωρίς να υποχρεούσαι νομικά να τους αποκαλύψεις τα δεδομένα αυτά.

Δεν έχεις την παραμικρή υποχρέωση να ενημερώσεις τον εργοδότη σου. Αν είναι αναγκαίο να πάρεις άδεια εξαιτίας της Ηπατίτιδας C, τότε ίσως χρειαστεί να παρουσιάσεις ιατρικά παραστατικά που να αποδεικνύουν ότι έχεις κάποιο πρόβλημα υγείας. Δεν είναι απαραίτητο αυτά τα έγγραφα να αναγράφουν ότι έχεις Ηπατίτιδα C. Τα έγγραφα μπορούν κάλλιστα να αναφέρουν τα συμπτώματα που έχεις τα οποία είναι αυτά που ευθύνονται για την δυσκολία σου να εργαστείς. Συμπτώματα όπως κόπωση, μυϊκή πόνοι και κατάθλιψη είναι συνηθισμένες παρενέργειες που έχουν τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της HCV λοίμωξης.

Ενημερώνοντας τον περίγυρο σας

Είναι αρκετά δύσκολο να αποκαλύψει κανείς σε κάποιον τρίτο ένα μακροχρόνιο πρόβλημα υγείας του μιας και είναι αδύνατο να γνωρίζει εκ των προτέρων πώς αυτός θα αντιδράσει στο άκουσμα αυτού του νέου. Το γεγονός ότι η Ηπατίτιδα C πολλές φορές αντιμετωπίζεται με ρατσισμό, μπορεί να αυξήσει το ήδη υπάρχον άγχος που έχει ο ασθενής όταν πρόκειται να εκμυστηρευτεί την ασθένεια του σε ανθρώπους του περίγυρου του.

Υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία καλό θα ήταν να λάβεις υπόψη σου πριν ανακοινώσεις ότι έχεις προσβληθεί από τον ιό HCV.

•    Να έχεις προετοιμαστεί επαρκώς, ώστε να δώσεις ξεκάθαρες και εμπεριστατωμένες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας σου
•     Να είσαι έτοιμος να προστατεύσεις τον εαυτό σου
•    Να σκεφτείς την υποστήριξη που μπορεί να πάρεις ή να μην πάρεις από τους άλλους αφού τους ανακοινώσεις ότι έχεις προσβληθεί από HCV.

Πριν εκμυστηρευτείς την κατάσταση της υγείας σου σε κάποιον τρίτο θα ήταν καλό να απαντήσεις σε κάποιες ερωτήσεις που θα σε  βοηθήσουν να αναγνωρίσεις εάν η αποκάλυψη αυτή είναι επιθυμητή ή απαραίτητη.

Γιατί πρέπει να κοινοποιήσεις τα νέα σου σε αυτόν τον συγκεκριμένο άνθρωπο;

Φοβάσαι ότι υπάρχει περίπτωση να του έχεις μεταδώσει τον ιό; Για παράδειγμα μπορεί να πρόκειται για τον προηγούμενο ή για τον παρόντα σεξουαλικό σύντροφό σου ή κάποιον με τον οποίο είχες συμπεριφορά υψηλής επικινδυνότητας (ανταλλαγή χρησιμοποιημένης σύριγγας, απροφύλακτο πρωκτικό σεξ ή άλλη σεξουαλική πρακτική με πιθανούς μικροτραυματισμούς κλπ) κατά το παρελθόν. Σε καθεμία από αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να αισθάνεσαι ότι είσαι υποχρεωμένος να ενημερώσεις αυτούς τους ανθρώπους. Αυτό θα σου δώσει την ευκαιρία να τους προστατέψεις και όχι μόνο αυτούς αλλά πιθανότατα και άλλους που έρχονται σε επαφή μαζί τους.
Μπορεί να υπάρχει κάποιος που να ανησυχεί πραγματικά για την υγεία σου και εσύ πιστεύεις ότι αυτός ο άνθρωπος αξίζει να του εκμυστηρευτείς την πραγματικότητά σου. Η αποκάλυψή σου μπορεί να βοηθήσει στο να αρχίσουν οι άλλοι γύρω σου να καταλαβαίνουν τι νιώθεις και πώς μπορούν αυτοί να σε βοηθήσουν.

Μπορεί επίσης να πιστεύεις ότι οι άνθρωποι γύρω σου θα σε υποστηρίξουν

Μπορεί απλά να νιώθεις την ανάγκη να μιλήσεις σε κάποιον.

Στην περίπτωση που έχετε αρχίσει να σκέφτεστε να το ανακοινώσετε στον εργοδότη σου πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψη σου ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο, ούτε υποχρέωσή σου και επίσης η κοινοποίηση αυτή ενδέχεται να μην αποδειχτεί και τόσο ωφέλιμη για εσένα στο μέλλον.

Τι είδους αντιδράσεις περιμένεις από τον άνθρωπο που σκέφτεσαι να το πεις;

Είναι σημαντικό να δώσεις απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Πρέπει να γνωρίζεις ότι δεν μπορείς να ελέγξεις τις αντιδράσεις που θα έχουν οι γύρω σου μόλις μάθουν τα νέα. Μερικές αντιδράσεις μπορεί να είναι θετικές, άλλες μπορεί να είναι αρνητικές, άλλες αδιάφορες. Καλό θα ήταν να ρωτήσεις τον εαυτό σου αν είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις οποιουδήποτε τύπου αντίδραση.

Αν μέχρι τώρα έχεις καταφέρει να διαχειριστείς ικανοποιητικά το γεγονός ότι βρέθηκες θετικός στον ιό της ηπατίτιδας C, μπορεί να αισθάνεσαι ότι έχει έρθει η στιγμή να το εκμυστηρευτείς σε τρίτους, άσχετα με το τι αντίδραση θα προκαλέσει αυτή η ανακοίνωση σου. Υπό αυτές τις συνθήκες η ανακοίνωση στον περίγυρο σουί σως είναι η καλύτερη πράξη που θα μπορούσες να κάνεις.

Μπορεί από την άλλη να αισθάνεσαι αβεβαιότητα για την κατάστασή σου και γι’ αυτό να ψάχνεις συναισθηματική υποστήριξη. Στην περίπτωση αυτή καλό θα ήταν να σκεφτείς αν αισθάνεσαι δυνατός αρκετά να διαχειριστείς τις ενδεχόμενες αρνητικές αντιδράσεις. Το σημαντικότερο είναι να σκεφτείς τον ιδανικότερο τρόπο προστασίας του εαυτού σου.

Τι προσδοκάς να αποκομίσεις από τον άνθρωπο που σκέφτεσαι να μιλήσεις;

Το ιδανικό θα ήταν η αποκάλυψη της ασθένειας σου σε έναν τρίτο άνθρωπο να έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Σε αυτά τα πιθανά ευεργετικά αποτελέσματα μπορεί κανείς να συμπεριλάβει το μοίρασμα του συναισθηματικού βάρους με κάποιον καθώς και την συναισθηματική υποστήριξη που ενδεχομένως αυτός θα σου προσφέρει.
Επίσης οι άνθρωποι που θα σε ακούσουν μπορεί να σου φανούν χρήσιμοι στην επίλυση προβλημάτων που ίσως παρουσιαστούν. Ενδέχεται να υπάρξουν πρακτικά θέματα στα οποία θα χρειαστείς βοήθεια. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να πάρεις άδεια από την δουλειά σου ή μπορεί να χρειαστείς βοήθεια για τις δουλειές του σπιτιού ή ακόμα να υπάρξει ανάγκη για οικονομική στήριξη και βοήθεια σε πρακτικά ζητήματα.

Αφού ζυγίσεις τα θετικά και τα αρνητικά και τελικά αποφασίσεις να μιλήσεις σε κάποιον, τότε καλό θα ήταν να σκεφτείς το πού και το πότε θα ήταν καλό να εκμυστηρευτείς το γεγονός ότι βρέθηκες θετικός στον ιό της ηπατίτιδας C. Ο τρόπος επίσης με τον οποίο θα το κάνεις μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και να επηρεάσει την αντίδραση αυτού που θα ακούσει τα νέα σου. Και σίγουρα χρειάζεσαι η αντίδραση αυτή να είναι θετική.

Αν τον τελευταίο καιρό αισθανόσουνα συχνή αδιαθεσία, χωρίς προφανή λόγο, μπορεί να νιώσεις ανακούφιση στο άκουσμα της είδησης ότι έχεις HCV. Ενδέχεται επίσης η διάγνωση να σε σοκάρει και να σου προκαλέσει δυσκολίες στην διαχείριση της. Υπάρχει η περίπτωση ο άνθρωπος στον οποίο σκέφτεσαι να μιλήσεις να αντιδράσει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αντέδρασες και εσύ. Καλό είναι να σκεφτείς ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα κοινοποιήσεις τα νέα σου είναι σημαντικές ιδίως εάν υπάρχει περίπτωση να πρέπει να δώσεις πληροφορίες και απαντήσεις σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που μπορεί να σου θέσει ο συνομιλητής σου.