ΘΕΜΑ: Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας (WorldhepatitisDay) 2014

Αθήνα, 11 Ιουλίου 2014

Η Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας καθιερώθηκε ετησίως στις 28 Ιουλίου από το 2008 και έπειτα, με πρωτοβουλία της WorldHepatitisAlliance (WHA – παγκόσμια ομπρέλα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για τις ιογενείς ηπατίτιδες) ως ετήσια κεντρική αφετηρία προγραμμάτων δράσης – τοπικά και σε διεθνές επίπεδο. Σκοπός της είναι να αυξηθεί το χαμηλό επίπεδο εγρήγορσης και πολιτικής προτεραιότητας απέναντι στις χρόνιες ιογενείς ηπατίτιδες και τις σοβαρότατες υγειονομικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις τους ανά τον κόσμο. Η WHA, μέλος της οποίας είναι ο Σύλλογος Ασθενών ήπατος Ελλάδας ‘’Προμηθέας’’ σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, διεθνείς χορηγούς και ιθύνοντες χάραξης πολιτικών, στοχεύει επίσης στην καταπολέμηση του στίγματος απέναντι στη νόσο, στην αύξηση του επιπέδου εκπαίδευσης της κοινότητας που συνδέεται με το προηγούμενο, αλλά και στη στενή συνεργασία με τα μέλη της (ΜΚΟ) προκειμένου να εφοδιάζονται με την τεχνογνωσία και τα εργαλεία διεκδίκησης των σκοπών αυτών στις χώρες τους.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ελληνικής ιατρικής κοινότητας, στην Ελλάδα τα επίπεδα πληθυσμιακής έκτασης (επιπολασμός) της νόσου είναι από τα υψηλότερα της Ευρώπης με κατ’ εκτίμηση 200.000 – 300.000 ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα Β και 200.000 – 250.000 ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα C. Τα αντίστοιχα εκτιμώμενα ποσοστά είναι για το γενικό πληθυσμό της Ελλάδας 2-4% για τη χρόνια ηπατίτιδα Β και 1,5-2 % για τη χρόνια ηπατίτιδα C, με ορισμένες ομάδες πληθυσμού να έχουν ιδιαίτερα υψηλό επιπολασμό, όπως οι μετανάστες από περιοχές όπου ενδημούν οι ηπατίτιδες, φυλακισμένοι, χρήστες ενδοφλεβίων ουσιών. Πολύ μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η υποδιάγνωση της νόσου, δηλαδή το χαμηλό ποσοστό των ανθρώπων που γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί και το αντιστοίχως ακόμη χαμηλότερο ποσοστό αυτών που υποβάλλονται σε θεραπεία. Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα είναι επιτακτική η εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης ένας από τους στόχους του οποίου θα πρέπει να είναι η αύξηση των ποσοστών διάγνωσης από 33% σε 66% για την ηπατίτιδα Β και από 45% σε 66% για την ηπατίτιδα C, αλλά και η μείωση του ποσοστού των νέων περιστατικών ηπατίτιδας C κατά 25% μέχρι το 2020.
Παρ’ ότι με τον εμβολιασμό στη βρεφική ηλικία για την ηπατίτιδα Β από το 1997 στην Ελλάδα, τα νέα περιστατικά της ηπατίτιδας Β έχουν μειωθεί αρκετά, τα περιστατικά ηπατίτιδας C συνεχώς αυξάνονται και αυτό συνδέεται στενά με τους κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες της κρίσης, όπως η ραγδαία αύξηση των αστέγων (Νο 1 παράγοντας), η ανέχεια και η περιθωριοποίηση των χρηστών ενδοφλεβίων ναρκωτικών (ΧΕΝ) και μεγάλης μερίδας μεταναστών, η γενικότερη επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού, η οικονομική αδυναμία μεγάλης μερίδας πασχόντων να ακολουθήσουν τις θεραπείες τους, αλλά και η οικονομική αδυναμία των κρατικών φορέων, να ελέγξουν και να καταγράψουν και να ενημερώσουν!
Στον αντίποδα, η διεθνής ιατρική και φαρμακευτική κοινότητα έχει να παρουσιάσει πλέον επαναστατικές εξελίξεις στον τομέα της φαρμακευτικής θεραπείας με την παραγωγή νέων εξαιρετικά αποτελεσματικών φαρμάκων για τη χρόνια ηπατίτιδα C με συντομότερο χρόνο θεραπείας, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες, τα οποία σε συνδυασμό με τα ήδη υπάρχοντα, επιτυγχάνουν όχι απλώς έλεγχο, αλλά εκρίζωση της νόσου σε υψηλότατα ποσοστά, κάτι που δεν έχει ακόμη επιτευχθεί με τη χρόνια ηπατίτιδα Β. Τα δεδομένα αυτά παρέχουν πλέον την προοπτική εξάλειψης της ηπατίτιδας C ιδιαίτερα σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως αυτές που αναφέρθηκαν νωρίτερα, και τη δραστική μείωση της επίπτωσης των ιογενών ηπατίτιδων στην κοινότητα, με την προϋπόθεση βεβαίως να έχουν πρόσβαση σε αυτά οι ασθενείς, ασχέτως κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης. Σοβαρά εμπόδια σε αυτό τον τομέα αποτελούν για την Ελλάδα το κόστος των νέων φαρμάκων –τα οποία δεν έχουν λάβει ακόμη τιμή από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και εισάγονται με υψηλό κόστος για μεμονωμένες περιπτώσεις προχωρημένης νόσου– αλλά και η πλήρης αδυναμία του κρατικού συστήματος υγείας να ελέγξει κυρίως τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται δριμύτατα από την ασθένεια και λόγω της κρίσης και να τους παρέχει όχι μόνο τα φάρμακα, αλλά και μια ομπρέλα κοινωνικής προστασίας που είναι απολύτως απαραίτητη για να ακολουθήσουν επιτυχημένα τη θεραπεία.
Υπό τη συγκυρία αυτής της πλήρους αντίφασης μεταξύ επιστημονικών εξελίξεων και προοπτικής εφαρμογής τους στους Έλληνες ασθενείς, ο Προμηθέας σε στενή συνεργασία με την ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ), την WHA και την ELPA (Ευρωπαϊκή Ομπρέλα ΜΚΟ για τις ιογενείς ηπατίτιδες), αλλά και με φορείς της Πολιτείας και συλλόγους ασθενών, διοργανώνει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας 2014, καμπάνια για την ενημέρωση, την πρόληψη και την εξέταση του κοινού, από τη Δευτέρα 14/7/2014 έως και την Παρασκευή 18/7/2014.
Στο πλαίσιο της καμπάνιας θα διεξαχθούν :
1. Δωρεάν εξετάσεις (Rapidtests) από 14 έως και 18 Ιουλίου στα σημεία :
• Στέγη ‘’Συν-Αθηνά’’ – πλατεία Βαρβακείου απέναντι από τη δημοτική αγορά στην οδό Αθηνάς (09:00-14:00)
• AthCheckpoint – Πιττάκη 4 Μοναστηράκι, Αθήνα τηλ. 210 3310400 (12:00-20:00)
• ThessCheckpoint – Αλεξάνδρου Σβώλου 15 Θεσσαλονίκη – τηλ. 2310 282284 (12:00-20:00)
2. Fibroscan (ανώδυνη μέθοδος για την ποσοτική εκτίμηση της ελαστικότητας του ήπατος) – Δευτέρα 14/7 , Τετάρτη 16/7 και Παρασκευή 18/7 και ώρες 09:00-14:00 στο σημείο :
• Στέγη ‘’Συν-Αθηνά’’ – πλατεία Βαρβακείου απέναντι από τη δημοτική αγορά στην οδό Αθηνάς
Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας»
Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» ιδρύθηκε και δραστηριοποιείται από το 2012 και είναι ο πρώτος σύλλογος ασθενών με νόσους του ήπατος. Μέσα από την εμπειρία μας ως ασθενείς παρέχουμε ενημέρωση, πληροφόρηση και υποστήριξη στους ανθρώπους και στις οικογένειες αυτών που ζουν με ιογενείς Ηπατίτιδες Β και C ή άλλα νοσήματα του ήπατος.
Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με:

– ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ Σύλλογος Ασθενών Ήπατος | 211 012 2102|hlpaprometheus@gmail.com
Περικλέους 19, 15561, Αθήνα, Ελλάδα | www.http://helpa-prometheus.gr/
Γεώργιος Καλαμίτης | 694 6007 990 | gkalamitsis@gmail.com
– Τάσος Γκοτσόπουλος | Perception Consulting-Communication
210 6801600 | 6974477105 | tg@perception.com.gr