Η ικανότητα μετάλλαξης του ιού HCV οδήγησε στην ύπαρξη 11 διαφορετικών γενετικών παραλλαγών του. Αυτές οι παραλλαγές είναι γνωστές ως «γονότυποι» και αριθμούνται από 1 έως το 11. Οι διαφορετικοί γονότυποι συχνά, αλλά όχι αποκλειστικά, σχετίζονταν με γεωγραφική κατανομή σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Κάθε γονότυπος περιέχει επίσης μια σειρά από μικρές παραλλαγές. Αυτές είναι γνωστές ως «υπότυποι». Αυτοί είναι αριθμημένοι ως a, b, c, d κ.λπ., σύμφωνα με τη σειρά ανακάλυψής τους. Ένα άτομο που πάσχει από χρόνια ηπατίτιδα C, θα φιλοξενεί στον οργανισμό του έναν ιικό πληθυσμό που αποτελείται από μια ποικιλία αυτών των μικρών γενετικών παραλλαγών. Αυτές ονομάζονται ‘’παρόμοια γονιδιώματα’’ και αποτελούν ένα ακόμη πιο περίπλοκο πρόβλημα, το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να αντιμετωπίσει.

Οι γονότυποι 1, 2 και 3 έχουν παγκόσμια κατανομή. Οι υπότυποι 1α και 1β είναι οι πιο κοινοί και αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% των λοιμώξεων παγκοσμίως. Επικρατούν στη Βόρεια Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική και στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη και την Ιαπωνία. Ο γονότυπος 2 αντιπροσωπεύεται λιγότερο συχνά από τον τύπο 1. Ο γονότυπος 3 είναι ενδημικός στη νοτιο-ανατολική Ασία. Ο γονότυπος 4 βρίσκεται κυρίως στη Μέση Ανατολή, την Αίγυπτο, και την κεντρική Αφρική. Ο γονότυπος 5 εντοπίζεται σχεδόν αποκλειστικά στη Νότια Αφρική. Οι γονότυποι 6 -11 βρίσκονται στην Ασία.

Ο γονότυπος του ιού της ηπατίτιδας C επηρεάζει την ανταπόκριση στη θεραπεία. Εάν σκέφτεσαι σοβαρά να υποβληθείς σε θεραπεία είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις από ποιο γονότυπο (και στην ιδανική περίπτωση από ποιον υπότυπο) έχεις  προσβληθεί.

Η ιός της ηπατίτιδας C περιγράφεται επίσης ότι έχει μονόκλωνα γονιδιώματα RNA (ριβονουκλεϊκό οξύ) θετικής κατεύθυνσης. Αυτό σημαίνει ότι κάθε σωματίδιο ιού περιέχει ένα μονόκλωνο RNA στον πυρήνα του. Το RNA γονιδίωμα έχει δύο λειτουργίες. Πρώτον, κατέχει τις πληροφορίες σχετικά με τη γενετική του ιού της ηπατίτιδας C. Δεύτερον, περιέχει επίσης πληροφορίες σχετικά με το πώς να παράγει τις πρωτεΐνες που χρειάζεται ο ιός για τον αναδιπλασιασμό (αναπαραγωγή και πολλαπλασιασμό) του, τόσο από τα ίδια τα συστατικά του όσο και από εκείνα του ηπατικού κυττάρου-ξενιστή (που τον φιλοξενεί).