Υψηλός κίνδυνος εκτός εάν έχει θεραπευτεί

Σε όλες της έγκυες γυναίκες στο Δυτικό κόσμο, η εξέταση για ηπατίτιδα Β περιλαμβάνεται στον προγεννητικό έλεγχο και όσες έχουν προσβληθεί λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία και το νεογνό υποβάλλεται σε εμβολιασμό με παθητικό και ενεργητικό εμβολιασμό (HBIG ανοσοσφαιρίνη και εμβόλιο κατά του HBV).

Η μετάδοση του ιού στο αγέννητο μωρό μπορεί να συμβεί ακόμη και στη μήτρα (πριν από τη γέννηση) διαμέσου του πλακούντα σε γυναίκες με υψηλούς δείκτες ενεργότητας του ιού. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις ο ιός μεταδίδεται στο μωρό κατά τον τοκετό, καθώς το νεογέννητο εκτίθεται σε μεγάλο βαθμό στο αίμα της μητέρας. Η μόλυνση κατά τη γέννηση ονομάζεται «περιγεννητική μετάδοση» και είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο ο ιός έχει εξαπλωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αν γνωρίζεις ήδη ότι έχεις ηπατίτιδα Β, ή ο γιατρός σου, σού έχει πει ότι έχεις ηπατίτιδα Β, είναι σημαντικό για το μωρό σου για να λάβεις μια ένεση αντισωμάτων  στον ιό (ανοσοσφαιρίνη) αλλά και αντι-ιική θεραπεία κάθε μήνα κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα αν έχεις υψηλούς εργαστηριακούς δείκτες ενεργότητας του ιού στο αίμα σου,  καθώς αυτό βοηθά στην πρόληψη της μετάδοσης της λοίμωξης στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

Παρά το γεγονός ότι μικρές ποσότητες του ιού έχουν βρεθεί στο μητρικό γάλα, δεν έχουν υπάρξει αναφορές για μετάδοση μέσω του θηλασμού. Τα νεογέννητα που έχουν εμβολιαστεί μπορούν να θηλάσουν με ασφάλεια. Η καλή φροντίδα των θηλών σου συμβάλλει στην αποφυγή πληγών και αιμορραγίας, και ο εμβολιασμός του νεογέννητού μωρού σου, θα αποτρέψει οποιοδήποτε περαιτέρω κίνδυνο.