Η ανοσοσφαιρίνη (HBIG) είναι μια ένεση αντισωμάτων, που χρησιμοποιείται μετά την έκθεση στον ιό. Παρέχει βραχυπρόθεσμη προστασία, μέχρι το σώμα σου να είναι σε θέση να παράγει τα δικά του αντισώματα σε απάντηση στο εμβόλιο της ηπατίτιδας Β.

Η ανοσοσφαιρίνη (HBIG) δεν είναι ευρέως διαθέσιμη, καθώς είναι ακριβή και αποτελεσματική μόνο για τρεις έως έξι μήνες μετά τη χορήγηση. Όσοι έχουν εκτεθεί ή βρίσκονται σε συνεχή υψηλό κίνδυνο έκθεσης θα πρέπει να εμβολιαστούν για να αποφευχθεί η μετάδοση της ηπατίτιδας Β.

Όποιος δεν έχει εμβολιαστεί με το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β και έχει εκτεθεί στον ιό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ενδέχεται να έχουν εκτεθεί στον ιό κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, όπως νοσοκόμες, γιατροί, φύλακες φυλακών και οδοντίατροι, θα πρέπει να τους χορηγηθεί άμεσα ανοσοσφαιρίνη (HBIG) μαζί με την πρώτη δόση του εμβολίου. Ιδανικά η ανοσοσφαιρίνη πρέπει να χορηγείται εντός 48 ωρών από την έκθεση, αλλά μπορεί και μέχρι μια εβδομάδα αργότερα25.

Όλα τα μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες που έχουν προσβληθεί από τον ιό, πρέπει να εμβολιάζονται άμεσα με ένεση ανοσοσφαιρίνης και η πρώτη δόση του εμβολίου πρέπει να γίνεται το συντομότερο δυνατόν μετά τη γέννησή τους, για να βοηθήσει στην πρόληψη της μετάδοσης του ιού από τη μητέρα τους.

Είναι σημαντικό το μωρό να λάβει την πλήρη σειρά εμβολίων, μια δεύτερη δόση ένα μήνα αργότερα, μια άλλη σε δύο μήνες και ένα τέταρτο εμβόλιο στους 12 μήνες (0, 1, 2 και 12 μήνες). Όλα αυτά τα μωρά πρέπει να εξετάζονται μετά από ένα έτος για να επιβεβαιωθεί ότι τελικώς δεν έχουν τον ιό της ηπατίτιδας Β