Χωρίς αμφιβολία, το πιο αποτελεσματικό μέτρο που μπορείς να πάρεις όταν  νοσείς από την ηπατίτιδα C και που αυτό θα επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου είναι να αποφύγεις τελείως την κατανάλωση αλκοόλ. Η συχνότητα εμφάνισης του HCV μεταξύ των ατόμων που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ (π.χ. άνδρες που καταναλώνουν 4-5 αλκοολούχα ποτά την ημέρα) είναι πολύ υψηλή. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η συχνότητα εμφάνισης της ηπατίτιδας C είναι επτά φορές υψηλότερη μεταξύ των αλκοολικών παρά στο γενικότερο πληθυσμό.

Η έρευνα έχει δείξει ότι η βαρύτητα της ηπατικής νόσου σε πάσχοντες HCV είναι σαφώς εξαιρετικά υψηλότερη μεταξύ εκείνων που καταναλώνουν αλκοόλ. Αυτό έχει φανεί στα ποσοστά της ίνωσης, στην ανάπτυξη της κίρρωσης, στην συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του ήπατος και τελικά στα ποσοστά επιβίωσης. Είναι αβέβαιο αν είναι ασφαλής η κατανάλωση αλκοόλ έστω και σε μικρές ποσότητες από ασθενείς με HCV. Οι γιατροί οι οποίοι φροντίζουν ανθρώπους με λοίμωξη από ηπατίτιδα C συνήθως τους συμβουλεύουν να απέχουν εντελώς από το αλκοόλ. Μια έκθεση που εμφανίζεται στο Alcohol Clinical Expert παρατήρησε μια ταχύτερη ανάπτυξη της κίρρωσης και του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος σε αλκοολικούς ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα C. Ο κίνδυνος ανάπτυξης ηπατοκυτταρικού καρκινώματος σε αλκοολικούς με κίρρωση ήταν 8,3 φορές υψηλότερη από ό, τι μη-αλκοολικούς ασθενείς.

Φαίνεται επίσης να υπάρχει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και ηπατίτιδας C στο ιικό φορτίο. Το ιικό φορτίο τείνει να αυξάνεται σε αναλογία με την κατανάλωση οινοπνεύματος, υποδηλώνοντας ότι το οινόπνευμα έχει κάποια επίδραση στο συκώτι παρόμοια με αυτή της ηπατίτιδας C (δηλαδή προκαλεί φλεγμονή στο ήπαρ – αλκοολική ηπατίτιδα). Η ανταπόκριση σε αντι-ιική θεραπεία επηρεάζεται επίσης από την κατανάλωση οινοπνεύματος. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει μειωμένο ρυθμό ανταπόκρισης SVR σε άτομα που πίνουν αλκοόλ σε σύγκριση με εκείνους που δεν κάνουν πίνουν.

Αλκοόλ και θεραπεία με ιντερφερόνη

Με στοιχεία από έρευνες στη Βρετανία ( National Institute for Health and Clinical Excellence) οι ασθενείς που δεν καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ θεωρούνται κατάλληλοι για θεραπεία με ιντερφερόνη. Για εκείνους που παίρνουν συνδυαστική θεραπεία με ιντερφερόνη θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το πόσο επηρεάζει το αλκοόλ το αποτέλεσμα της θεραπείας αλλά και το πόσο αυτό επιδρά συνολικά στην εμπειρία της  θεραπείας.

Μερικές από τις αρνητικές παρενέργειες της θεραπείας μπορεί να ενισχυθούν σημαντικά εάν καταναλωθεί αλκοόλ. Μια πολύ συχνή παρενέργεια της θεραπείας με ιντερφερόνη, η κατάθλιψη, σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ. Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το αλκοόλ μειώνει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με ιντερφερόνη, παρόλο που ο λόγος που συμβαίνει αυτό δεν είναι ακόμη κατανοητός. Κατά συνέπεια, πολλοί γιατροί βλέπουν την θεραπεία από την κατάχρηση αλκοόλ ως μέρος της φροντίδας των ασθενών τους και ως μέρος της θεραπείας τους.

Τι πρέπει να κάνεις για την κατανάλωση αλκοόλ

Το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις για το συκώτι σου είναι να σταματήσεις εντελώς την χρήση αλκοόλ. Το επόμενο καλύτερο πράγμα είναι να μειώσεις τις προμήθειες αλκοόλ από το σπίτι σου. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να σταματήσουν την χρήση αλκοόλ αρκετά εύκολα, ενώ για άλλους αυτό μπορεί να γίνει μια αρκετά δύσκολη διαδικασία. Μερικοί άνθρωποι επιχειρούν μια δοκιμαστική αποχή από το αλκοόλ. Βάζουν στόχο να απέχουν ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π.χ. μία εβδομάδα) και κατά τη διάρκεια της εβδομάδας κρατάνε σημειώσεις για το πόσο δύσκολο ή εύκολο το να απέχουν από το αλκοόλ . Αυτή η άσκηση θα σου δείξει πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για εσένα να σταματήσεις την χρήση αλκοόλ.

Αν πάρεις την απόφαση να σταματήσεις τελείως τη λήψη αλκοόλ, οι παρακάτω τεχνικές μπορεί να σε βοηθήσουν :

1. Απομάκρυνε τους πειρασμούς. Μην κρατάς καθόλου αλκοόλ στο σπίτι.

2. Προσδιόρισε τα μέρη ή τις καταστάσεις που τις έχεις συσχετίσει με το αλκοόλ. Αυτά θα μπορούσαν να είναι συγκεκριμένα μέρη (μπαρ, καφενεία, κτλ.), αλλά και άνθρωποι, αλλά ακόμα και κοινωνικές υποχρεώσεις (γάμοι, γιορτές, κτλ.). Αφού τα προσδιορίσεις το επόμενο βήμα είναι να τα αποφεύγεις συνειδητά. Δεν είναι εύκολο. Όμως προσπάθησε να σκεφτείς τι άλλα πράγματα σου αρέσει να κάνεις και ποιους άλλους ανθρώπους -που δεν πίνουν αλκοόλ- σου αρέσει να συναντάς. Συμμετέχοντας σε άλλες δραστηριότητες και με άλλους ανθρώπους μπορείς να κρατήσεις το μυαλό σου μακριά από το αλκοόλ.

3. Υπενθύμιζε στον εαυτό σου συχνά το γιατί έχεις αποφασίσει να μην κάνεις χρήση αλκοόλ και πόσο σημαντικό είναι αυτό για το μέλλον σου.

5. Ζήτα υποστήριξη. Αυτό θα μπορούσε να γίνει είτε από την οικογένεια και τους φίλους σου (αυτούς που δεν πίνουν αλκοόλ), από τον γιατρό σου ή από μια ομάδα υποστήριξης.

Αν αποφασίσεις να ελαττώσεις τη χρήση αλκοόλ – εδώ είναι μερικά πρακτικά πράγματα που μπορεί να σε βοηθήσουν:

1. Παρακολούθησε και κάνε μια απογραφή του πόσο αλκοόλ καταναλώνεις. Να είσαι ειλικρινής, ακόμα και αν η ποσότητα ακούγεται υπερβολική. Μόλις μάθεις να μετράς από ποια στιγμή αρχίζεις την χρήση θα σου γίνει πιο εύκολο να αναγνωρίσεις την πρόοδο που θα κάνεις.

2. Αν πίνεις αλκοόλ, προσπάθησε να πίνεις αργά και παράλληλα πίνε άφθονο νερό ή χυμό.

3. Καλό είναι να πίνεις μετά ή πριν το φαγητό, καθώς αυτό επιβραδύνει το ρυθμό απορρόφησης.

4. Είναι προτιμότερο και χαμηλότερου κινδύνου πρακτική το να πίνεις λίγο κάθε μέρα κατά την διάρκεια όλης της εβδομάδας παρά το να πιεις “τον άμπακο’’ μέσα σε μια μέρα ή στο σαββατοκύριακο, το δεύτερο είναι πραγματικά καταστροφικό για το ήπαρ σου.

5. Σκέψου πώς θα μπορούσες να ελαττώσεις την χρήση αλκοόλ. Αν για παράδειγμα είσαι ένας καθημερινός πότης ίσως θα μπορούσες  να πίνεις ένα ποτό λιγότερο την ημέρα, ή θα μπορούσες να αποφασίσεις την αποχή από το αλκοόλ για κάποιες ημέρες. Εάν έχεις συνηθίσει να πίνεις κατά την διάρκεια μιας συγκεκριμένης φάσης της ημέρας πχ. το βράδυ μετά την δουλειά, τότε ίσως θα μπορούσες να μειώσεις τον αριθμό των ποτών ή να αντικαταστήσεις κάποια από αυτά με μη-αλκοολούχα ποτά. Βάλε ένα στόχο που θα σχετίζεται με την μείωση της χρήσης αλκοόλ και προσπάθησε να τον υλοποιήσεις.

6. Ζήτα υποστήριξη. Αυτό θα μπορούσε να είναι είτε από την οικογένεια και τους φίλους σου (αυτούς που δεν πίνουν αλκοόλ) είτε από τον γιατρό σου ή από μια ομάδα υποστήριξης. Αυτό που μπορεί να βοηθήσει είναι να βρεις κάποιον που θα έχει θέσει τους ίδιους στόχους με εσένα, δηλαδή κάποιον που θα είναι στην διαδικασία να μειώσει ή να απέχει τελείως από την χρήση αλκοόλ. Μπορεί να βοηθήσει να έρθεις σε επαφή με κάποιον που έχει επιτύχει να ελαττώσει ή να σταματήσει την κατανάλωση αλκοόλ. Οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί είναι ένας διεθνής οργανισμός που αφιερώνεται στην υποστήριξη των ανθρώπων που επιθυμούν να σταματήσουν να πίνουν. Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετές ομάδες αυτοβοήθειας, όπου ο καθένας που επιθυμεί να σταματήσει να πίνει μπορεί να πάρει πληροφορίες, συμβουλές και υποστήριξη.