Κομμωτήρια

Ο ιός της ηπατίτιδας C μπορεί να βρίσκεται σε απειροελάχιστες ποσότητες αίματος, πολλές φορές μη ορατές με γυμνό μάτι. Τα εργαλεία που συχνά χρησιμοποιούνε οι κομμωτές όπως ψαλίδια και ξυράφια μπορεί να έχουν εκτεθεί σε μολυσμένο αίμα. Αν λοιπόν τα εργαλεία αυτά δεν αποστειρώνονται κάθε φορά που χρησιμοποιούνται αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού.

Η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να υπολογισθεί και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αν το δέρμα σου έχει γρατζουνισθεί ή κοπεί από τον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί ένας κομμωτής τότε ίσως να αυξάνεται η πιθανότητα μόλυνσης.  Αυτή η πιθανότητα αυξάνεται αν επισκέφτηκες κομμωτή σε χώρα όπου η νοσηρότητα της Ηπατίτιδας Cείναι αυξημένη. Παρόλα ταύτα το αίμα έχει την ιδιότητα να πετάγεται έξω από το σώμα όταν υπάρχει ένα σκίσιμο ή ένα κόψιμο και αυτό από μόνο του ελαχιστοποιεί την πιθανότητα μόλυνσης.

Τατουάζ

Όταν οι βελόνες που χρησιμοποιούνται δεν είναι καινούργιες ή δεν έχουν αποστειρωθεί σωστά τότε ο κίνδυνος μετάδοσης είναι αυξημένος. Επίσης ίχνη του ιού έχουν βρεθεί και στο μελάνι που χρησιμοποιείτε για το τατουάζ.

Piercing

Αν τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται είναι καινούργια ή αποστειρωμένα (η αποστείρωση πρέπει να γίνεται μέσα σε αποστειρωτικό κλίβανο όπως γίνεται και στα οδοντιατρεία) τότε δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος μετάδοσης του ιού. Επίσης ο κίνδυνος μόλυνσης μειώνεται αν τα κοσμήματα (σκουλαρίκια, αλυσίδες κτλ.) είναι καινούργια και προέρχονται από σφραγισμένη συσκευασία. Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και όταν προσπαθήσει κάποιος να κάνει μόνος του piercing.

Εμβολιασμός

Ο εμβολιασμός στην εποχή μας θεωρείται μια ασφαλής διαδικασία με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά μετάδοσης της Ηπατίτιδας C. Αυτό συμβαίνει γιατί πλέον χρησιμοποιούνται σύριγγες μιας χρήσεως. Παρόλα αυτά κατά το παρελθόν χρησιμοποιούνταν οι ίδιες σύριγγες για να εμβολιάσουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων, κυρίως σε μαθητές σχολείων. Τα αυξημένα ποσοστά ανθρώπων με ηπατίτιδα Cστην Αίγυπτο αποδίδονται κατά κύριο λόγο στα μαζικά προγράμματα εκρίζωσης της σχιστοσωμίασης (παρασιτικής νόσου) με εμβολιασμό.

Αναβολικά

Όταν τα αναβολικά είναι ενέσιμα και το άτομο μοιράζεται με άλλους τις σύριγγες τότε ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Αυτός ο κανόνας περιλαμβάνει και τα αναβολικά που χρησιμοποιούνται για απώλεια βάρους και βελτίωση της φυσικής κατάστασης του ατόμου.